Lékaři monitorují silné kuřáky kvůli rakovině plic, polovina jich screening odmítla

Události: Preventivní screening rakoviny plic (zdroj: ČT24)

U pěti procent lidí, kteří se zapojili do preventivního programu, odhalili lékaři rakovinu plic. Čtvrtinu budou kvůli nejednoznačnému nálezu zvát častěji na kontroly. Takzvaný screening karcinomu pojišťovny proplácejí silným kuřákům nad 55 let.

Pacient se do screeningu karcinomu plic dostane tak, že mu na pravidelné prohlídce pneumolog nabídne zařazení do programu. Pokud souhlasí, tak se dostane na vstupní vyšetření, případně ho lékaři budou dál indikovat k nízkodávkovému vyšetření CT hrudníku.

„Samozřejmě, že člověk od podstaty věci nechce být nemocen, ale já bych to doporučil každému, protože není nic jiného než zdraví,“ uvádí Zdeněk Soukup, který takové vyšetření absolvoval. Rakovinu u něj lékaři neobjevili, ale našli rizikovou jizvu na plíci, kterou chtějí dál sledovat.

Až na CT vyšetření došlo v prvním pololetí roku 2022 devět set pacientů. Lékaři u pěti procent z nich našli rakovinu v raném stadiu.

„Když máme rakovinu v prvním nebo druhém stadiu, šance na vyléčení je 50 až 60 procent. Když je to čtvrté stadium, je šance na vyléčení nula,“ zdůrazňuje důležitost prevence předsedkyně České pneumologické společnosti Martina Koziar Vašáková.

obrázek
Zdroj: ČT24

K preventivní prohlídce lékaři vybídli přes čtyři tisíce kuřáků. Polovina z nich odmítla. Často proto, že nepociťovali příznaky. „Kouření je rizikový faktor a rakovina plic velmi dlouho nebolí,“ upozornila však Ivana Čierná Peterová, předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů.

Díky screeningu lékaři dokáží indikovat i jinou nemoc, než je rakovina, například chronickou obstrukční chorobu plic.