TÉMA

Karcinom plic

Je světový den rakoviny plic. „Když má pacient problémy, je už pozdě,“ tvrdí lékař

Na úterý připadá světový den rakoviny plic. V Česku touto chorobou v průměru onemocní přes šest a půl tisíce lidí ročně, okolo pěti tisíc pacientů zemře. Rizikoví jedinci se už více než rok mohou hlásit do preventivního programu časného záchytu karcinomu plic, zatím jím prošlo sedm tisíc lidí. Lékaři ale odhadují, že podmínky pro účast v programu splňuje až půl milionu Čechů.
1. 8. 2023|

Lék proti rakovině plic má skvělé výsledky, oznámili američtí lékaři. Zachránil 51 procent pacientů

Američtí lékaři představili na velké konferenci v Chicagu výsledky nového léku proti rakovině plic. Účinná látka osimertinib snížila riziko úmrtí pacientů, kterým lékaři chirurgicky nádor odstranili, o 51 procent.
8. 6. 2023|

Den proti rakovině letos upozorňuje na karcinom plic. Ročně se objeví u 6,5 tisíce lidí

Letošní 10. květen připadá na Den proti rakovině. Sbírka, jejímž symbolem je květ měsíčku lékařského, se koná už po sedmadvacáté. Letošní ročník je zaměřen na nádory průdušek a plic. Podle předsedkyně Ligy proti rakovině a lékařky Michaely Fridrichové je ročně po celém Česku rakovina plic diagnostikována přibližně šesti a půl tisíci pacientů. Lidé mohou přispět zakoupením žlutého květu, dobrovolníci je prodávají po celém Česku.
10. 5. 2023|

Lékaři monitorují silné kuřáky kvůli rakovině plic, polovina jich screening odmítla

U pěti procent lidí, kteří se zapojili do preventivního programu, odhalili lékaři rakovinu plic. Čtvrtinu budou kvůli nejednoznačnému nálezu zvát častěji na kontroly. Takzvaný screening karcinomu pojišťovny proplácejí silným kuřákům nad 55 let.
16. 11. 2022|

Znečištěné ovzduší vede k rakovině. Ale zcela jinak, než si věda dosud myslela, ukázal výzkum

Vědci londýnského Institutu Francise Cricka tvrdí, že se jim podařilo odhalit, jakým způsobem přispívá znečištěné ovzduší ke vzniku rakoviny plic u lidí, kteří nikdy nekouřili. Jejich objev zcela mění dosavadní chápání vzniku nádorů plic. Tým tvrdí, že znečištěné ovzduší nezpůsobuje poškození buněk, ale spíše probuzení těch starých a poškozených.
12. 9. 2022|