Je světový den rakoviny plic. „Když má pacient problémy, je už pozdě,“ tvrdí lékař

Prevence rakoviny plic (zdroj: ČT24)

Na úterý připadá světový den rakoviny plic. V Česku touto chorobou v průměru onemocní přes šest a půl tisíce lidí ročně, okolo pěti tisíc pacientů zemře. Rizikoví jedinci se už více než rok mohou hlásit do preventivního programu časného záchytu karcinomu plic, zatím jím prošlo sedm tisíc lidí. Lékaři ale odhadují, že podmínky pro účast v programu splňuje až půl milionu Čechů.

Diagnózu rakovina plic si loni v říjnu vyslechla například Lucie Gubalová, a to i přesto, že celý život jedla zdravě, sportovala a nekouřila. V době, kdy lékaři zjistili, že jde o rakovinu, trápil ji úporný kašel už šestý měsíc. 

„Spala jsem v sedě, kašlala jsem přes den a nic mi na to nezabíralo. Říkala jsem si, že něco nebude v pořádku. Tím, že mám revmatoidní artritidu, jsem to rozebírala i se svou revmatoložkou. Ta říkala, že bych mohla mít revmatické uzlíky na plicích, protože revma napadá i měkké tkáně,“ uvedla Lucie Gubalová.  

Že jde o vážnější potíže, zjistila až o několik měsíců později. Mezitím nemoc metastázovala do jater. Podstoupila proto chemoterapii i biologickou léčbu. „Musím teď hodně odpočívat, práci na hlavní pracovní poměr určitě nezvládnu, a zažádala jsem o invalidní důchod,“ řekla pacientka. 

Lucie Gubalová se nyní snaží upozornit na nutnost včasné diagnostiky rakoviny plic, a to prostřednictvím výzvy Nekašli na to.

Rakovina plic většinou postihne kuřáky

Příběh Lucie Gubalové je však netypický. Rakovina plic totiž v naprosté většině trápí silné kuřáky. Právě pro ně vznikl screeningový program. Jde o sérii preventivních vyšetření, která jsou určena pro lidi ve věku mezi 55 a 74 lety s cigaretovou zátěží dvaceti balíčkoroků – tedy těm, kteří aktivně kouřili alespoň jednu krabičku denně po dobu dvaceti let.

„Když má pacient potíže, je to většinou už pozdě. Příznak znamená pokročilost onemocnění. Screening odhalí ty nejčasnější stadia, kdy pacient ještě nemá vůbec žádné potíže,“ vysvětlil přednosta Kliniky pneumologie 3. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka Norbert Pauk, který je zároveň členem výboru Českého občanského spolku proti plicním nemocem.  

Pokud je rakovina plic v rané fázi, řeší se často operativně. V pražské Fakultní nemocnici v Motole lékařům při zákroku pomáhá robot. Pacient je při operaci v celkové narkóze, zákrok je podle lékařů velmi šetrný k hrudní stěně nemocného.

„Operujeme pouze přes několik portů, kam jsou zavedeny robotické nástroje. Je běžné, že pacienty propouštíme druhý třetí den po operaci,“ sdělil přednosta III. Chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol a vedoucí Národního programu transplantace plic pro Českou a Slovenskou republiku Robert Lischke.  

Lékaři v Česku ale odoperují jen zhruba patnáct procent lidí s rakovinou plic. Většina se na vyšetření dostane pozdě a operace už pro ně není řešením. Právě proto je včasný záchyt nemoci velmi důležitý. Informace o screeningu najdou zájemci také na stránkách prevenceproplice.cz