Den proti rakovině letos upozorňuje na karcinom plic. Ročně se objeví u 6,5 tisíce lidí

Letošní 10. květen připadá na Den proti rakovině. Sbírka, jejímž symbolem je květ měsíčku lékařského, se koná už po sedmadvacáté. Letošní ročník je zaměřen na nádory průdušek a plic. Podle předsedkyně Ligy proti rakovině a lékařky Michaely Fridrichové je ročně po celém Česku rakovina plic diagnostikována přibližně šesti a půl tisíci pacientů. Lidé mohou přispět zakoupením žlutého květu, dobrovolníci je prodávají po celém Česku.

„Pokud jde o malobuněčný karcinom plic, tak se může objevit poměrně svižně a pokračuje hodně rychle. Bohužel většina časných stádií nemá žádné příznaky, které by nás varovaly,“ podotýká Fridrichová. 

Důležitá je prevence a včasný záchyt. Podle Fridrichové funguje v Česku pilotní screeningový program, který se provádí na půdě Thomayerovy nemocnice a přihlásit se mohou všichni kuřáci, kteří jsou ve věku 54 až 74 let a kteří kouřili dvacet let v průměru balíček cigaret denně. Ze statistik vyplývá, že tito lidé mají ve srovnání s nekuřáky dvaadvacetkrát vyšší riziko onemocnění takzvaným brongogenním karcinomem. Fridrichová podotkla, že častěji chodí na kontrolu muži.

Různé nové alternativy cigaret, jako jsou vaporizéry, nahřívaný tabák či vodní dýmky podle lékařky závislosti na tabáku nezbavují a spíše problém prohlubují. „Je to nebezpečné v tom, že navozují falešný pocit, že jde o kouření zdravé,“ podotkla.  

Michaela Fridrichová hovořila o rakovině plic a její léčbě (zdroj: ČT24)

Na podporu vědy a výzkumu, na zlepšení života onkologických pacientů a také na prevenci rakoviny mohou lidé přispět zakoupením květu měsíčku lékařského. Cena je minimálně dvacet korun, přispět ale lze i větší částkou.

Ti, kdo si jej zakoupí, dostanou i informační letáček. Květy budou v prodeji také do konce týdne ve vybraných prodejnách, lidé mají rovněž možnost pořídit si virtuální květ pomocí dárcovské SMS zprávy.

V minulých letech se podařilo vybrat mezi šestnácti a dvaceti miliony korun. Veškeré informace mohou lidé nalézt na stránkách organizace.