Česko zvažuje kandidaturu na pořadatele klimatického summitu

Česká republika zvažuje, že se bude ucházet o pořádání klimatického summitu COP29 v roce 2024. O status pořadatelské země by v případě kandidatury soutěžila s několika dalšími státy. Agentuře Reuters to řekl vládní zmocněnec pro mezinárodní jednání o životním prostředí Jan Dusík, který v Egyptě vede českou předsednickou delegaci na COP27.

„Při zvažování možného hostitelství bereme v úvahu jak logistické a finanční výzvy pro hostitelskou zemi, tak i naše zkušenosti s energetickou transformací a dekarbonizací,“ přiblížil Dusík. Česko se podle něj zatím nerozhodlo, zda se o pořádání akce bude ucházet, zváží i možnost podání společné nabídky s jinou zemí východní Evropy.

Bulharsko se již vyjádřilo, že je ochotné hostit celosvětové jednání o klimatu. Podle Dusíka projevilo zájem o pořádání nebo spolupořádání několik zemí z regionu.

Každoroční konference COP přitahují desítky tisíc delegátů a jsou místem, kde téměř všechny země světa jednají o tom, jak odvrátit katastrofální změny klimatu, a hodnotí dosavadní pokrok v tomto úsilí.

Prestiž, ale i intenzivní pozornost

Konference COP27 začala 6. listopadu v egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch, potrvá do 18. listopadu. Zástupci přibližně dvou stovek zemí na ní diskutují o tom, jak omezit globální oteplování.

Pořádání klimatické konference může hostitelské zemi přinést určitou mezinárodní prestiž a příjmy z cestovního ruchu, ale také intenzivní pozornost médií, vysoké náklady a logistické problémy, připomněla agentura Reuters.

Výsledkem konference, kterou v roce 2015 hostila Francie, byla přelomová Pařížská dohoda o změně klimatu. Země se v rámci ní dohodly, že se pokusí omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni. Pařížská dohoda od té doby slouží jako vodítko pro politiky vlád v oblasti snižování emisí – ačkoli mnohé z nich stále nedosahují stanovených cílů.

Pořadatelství konference se má střídat mezi pěti světovými regiony. Za hostitele konference COP28 byly vybrány Spojené arabské emiráty.