Migréna není jen obyčejná bolest hlavy, ale leckdo si to myslí. Proto se také léčí jen zlomek nemocných

UDÁLOSTI: Lidé s migrénou čekají na efektivní léčbu i roky (zdroj: ČT24)

Lidé s migrénou čekají na efektivní léčbu i několik let, ukázal průzkum organizace Migréna-help a Evropské aliance pro migrénu. Specializovaná centra jsou přetížená a zároveň je léčba této nemoci špatně financovaná, ale přispívá k tomu i špatná informovanost mezi pacienty a praktickými lékaři. Neurologové pro ně proto chtějí aktualizovat skoro dvacet let stará doporučení, aby nemoc včas rozeznali.

Že je migréna zkrátka bolest hlavy, je velké podcenění této choroby. Je to bolest silná a ochromující, pacienti při atace sotva dokážou něco dělat. „Prostě nechcete nic jiného než zalézt někam do temna, do ticha a přežít to,“ popsala Martina Havlíčková, která trpí záchvaty od útlého dětství a v dospělosti se s migrénou potýkala i dvacetkrát za měsíc. Ovlivňovalo to její práci, koníčky i rodinu.

Nyní je to ale již výrazně lepší. Žena podstoupila biologickou léčbu. Ta od migrény pomáhá, ale podstoupí ji jen zlomek nemocných. Odborníci odhadují, že v Česku trpí migrénou přes 1,5 milionu lidí. „Léčeno je asi pouze dva až tři tisíce pacientů. Do budoucna to bude deseti- i vícenásobek,“ řekl analytik a ředitel Value Outcomes Tomáš Doležal. 

Podle předsedkyně organizace Migréna-help Rýzy Blažejovské je malý podíl léčených i tím, že nejen laici, ale i lékaři nemoc podceňují. „Lidé si často myslí, že je to obyčejná bolest hlavy, kterou lze zahnat sklenicí vody nebo procházkou,“ podotkla.

Mezi příznaky patří pulzující bolest hlavy, většinou v jedné části. Často ji doprovází nevolnost nebo zvracení, citlivost na světlo a zvuky, poruchy vidění nebo třeba mravenčení v rukou. „Migréna je zčásti dědičná, asi u třetiny pacientů. Vyvolávat ji mohou různé vlivy. Může to být stres. Může to být změna životního stylu,“ popsal předseda sekce pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy České neurologické společnosti Tomáš Nežádal.

Odborníci nyní volají po větší osvětě o migréně – jak mezi lidmi, tak lékaři. Aby pacienti nezaháněli bolest analgetiky a dostali preventivní péči, kterou potřebují.