Práce v kanceláři tělu neprospívá, o zlepšení se snaží stále více firem

Bolesti páteře se pomalu zařazují mezi typické obtíže spojené s prací u počítače. O to, aby zaměstnanci nekončili v pracovní neschopnosti právě kvůli práci v kanceláři, se začíná snažit stále více firem. Mezi nejčastější nemoci z povolání vedle onemocnění páteře patří i syndrom karpálního tunelu. V Česku jím trpí 35 tisíc lidí.

Lidé, kteří každodenně pracují u počítače, trpí syndromem karpálního tunelu častěji. „Potíže mají většinou v noci. Je to brnění, bolesti. (…) Postupně se přidává nemotornost, nejsou schopni navlíknout nit do jehly, zapnout knoflík,“ popisuje ortoped Tomáš Hudec.

Při trvalém sezení trpí bolestmi zad až 80 procent lidí

Dalším častým problémem typickým pro práci u počítače jsou bolesti zad. Způsob i doba sezení má přitom na problémy s páteří nemalý vliv. Podle lékařů jdou za příklad nesprávného sezení třeba bankovní úředníci.

„Jednají s klienty a počítač mají na stranu, takže se při zadávání údajů klienta vytáčejí,“ popisuje nesprávné stereotypy specialista v oboru pracovního lékařství Jiří Vytlačil.

Události: Syndrom karpálního tunelu a bolesti zad – nemoci moderní kancelářské doby (zdroj: ČT24)
  • Práce s počítačem je práce trvale vsedě. Uvádí se, že při trvalém sezení trpí bolestmi zad 60-80 procent lidí. Jde zejména o bolesti páteře v bederní a krční části. Časté jsou i bolesti ruky a paže, způsobené rychlými opakovanými pohyby prstů ruky nebo nadměrně častým používáním myši.
  • Zdroj: Státní zdravotní ústav

A jaká jsou doporučení? Ruce by měly být volně položené na stole nebo opřené o opěrky, ruka u myši ideálně podložená. V přiměřené výšce by měla být i židle. Lékaři doporučují taky podložku pod nohy. A každou hodinu krátkou pauzu kvůli protáhnutí i odpočinku očí.