Do Orlických hor, Jeseníků i na jižní Moravu přišly velmi silné bouřky

Velmi silné bouřky s prudkými lijáky přišly v neděli do Orlických hor a Jeseníků, silně pršelo také na jižní Moravě v pásu přibližně od Třebíče po Vyškov. Hasiči kvůli prudkým bouřkám museli v neděli podvečer odčerpávat vodu v obcích Vlčice a Velká Kraš na Jesenicku. Meteorologové během dne vydali výstrahu, podle které hrozily silné bouřky ve východní části republiky až do sedmi hodin večer.

Český hydrometeorologický ústav v neděli odpoledne mírně rozšířil výstrahu na silné bouřky, protože se objevily i poněkud dále na západ, než předpokládalo původní varování. V Orlických horách, Jeseníkách a také v části jižní Moravy mezi Třebíčí a Vyškovem očekával srážkové úhrny i více než čtyřicet milimetrů. 

Kromě zmíněných lokalit, kde platila výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, se týkala Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje, východní poloviny Jihomoravského kraje a také severovýchodu Pardubického kraje výstraha na silné bouřky s nízkým stupněm rizika.

Problémy na Jesenicku

Intenzivní bouřka způsobila během neděle problémy v části okresu Jeseník, konkrétně v obcích Vlčice a Velká Kraš. Hasiči tam museli v podvečer odčerpávat vodu ze sklepů domů. „Evidujeme sedmnáct výjezdů,“ sdělil mluvčí hasičů Radek Buryánek. Před osmou večerní potvrdil, že situace se na místě již uklidnila. 

Nikdo podle Buryánka nebyl při událostech na Jesenicku zraněn. Kvůli zaplavené trati byla také omezená regionální železniční doprava. Provoz byl zastaven na trati v úseku mezi Žulovou a Javorníkem ve Slezsku. Osobní vlaky nahradila do zhruba sedmé večer autobusová doprava. 

Zatopené sklepy na jižní Moravě

Před silnými bouřkami varují meteorologové třetí den v řadě. V pátek zahynul po pádu stromu při bouřce v Liberci muž, voda z přívalových dešťů ve městě způsobila škody v obchodním centru, galerii i plaveckém bazénu. Několik řek na severu a západě Čech se po pátečních bouřkách rozvodnilo, v sobotu se všechny vrátily do normálu.

Po sobotních bouřkách odčerpávali vodu ze sklepů a garáží hasiči na jižní Moravě. Po průtrži mračen nad Brnem zasahovali za dvě a půl hodiny u pěti desítek událostí. Kromě zatopených sklepů, suterénu nebo podzemních garáží museli odsávat vodu i z bytů. Na Mojmírově náměstí v Řečkovicích pomocí čerpadel odstranili hlubokou kaluž ze silnice, v ulici Hradecká pročistili kanálovou vpusť.

„V šesti případech jsme odstraňovali stromy. Mimo jiné jsme i zajišťovali uvolněné tašky na střeše domu,“ doplnil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči vyjížděli v Moravskoslezském kraji

Vydatné deště v neděli odpoledne zaměstnaly také hasiče v Moravskoslezském kraji. Do večerních devíti hodin evidovali celkem šedesát výjezdů, které s nimi souvisely. Podle mluvčího tamních hasičů Lukáše Poppa se nejčastěji jednalo o čerpání vody.

Uvedl, že nejvíce vinou dešťů hasiči vyjížděli v Ostravě, kde evidují třiadvacet zásahů. Na Novojičínsku pak osmnáct a na Karvinsku osm. „U činnosti hasičů převažuje hlavně čerpání vody ze sklepů, garáží a zatopených silnic. Celkem jsme řešili šestatřicet takových událostí,“ řekl Popp.