V českých lékárnách chybějí některé druhy léků, pacientům to komplikuje léčbu

Události: V lékárnách chybí některé druhy léků (zdroj: ČT24)

V lékárnách napříč celým Českem chybějí některé druhy léků. Výpadky jsou často opakované. Některé medikamenty lze nahradit, na jiné ale pacienti musejí čekat, což prodlužuje a komplikuje léčbu. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu, díky které by výpadky léků měly být pouze výjimečné.

Třeba antibiotické oční kapky chybějí v lékárnách často. Ale nejen ty, opakovaně nejsou k dostání ani třeba sirupy a čípky na snížení teploty s obsahem ibuprofenu pro malé děti. „Nejsou v tuto chvíli k sehnání v celé České republice a mám informace od lékárníků v Německu, že nejsou ani tam,“ říká viceprezident České lékarnické komory Martin Kopecký.

Větší problém ale představují výpadky léků, které nelze nahradit jinými. „Jednu dobu hrozně dlouho nebyl inzulin, který nebyl nahraditelný. Takže se lidé museli vrátit k lékaři. Je toho hrozně moc a je to čím dál častější,“ popisuje Eva Pašková z Lékárny Devětsil v Plzni, která není zdaleka jediná s podobnou zkušeností.

„Momentálně hodně řešíme nedostatek léků na alergii pro děti, které vůbec nejsou a špatně se nahrazují. Musíme pak řešit problém s lékařem, který musí předepsat jinou účinnou látku a změnit tomu dítěti celou léčbu,“ vysvětluje vedoucí lékárny BENU v Plzni Veronika Fojtíková. 

Příčiny výpadků jsou podle vedoucí obchodů Lékárenského odboru Fakultní nemocnice Plzeň, Aleny Dvořákové, různé. Jde podle ní o „nejrůznější výrobní potíže, zvýšení poptávky nebo nerovnoměrné rozdělení na trhu kvůli ceně.“

Hlášení o nedostupných lécích se objevují ve všech evropských zemích. Na nutnost evropské soběstačnosti ve výrobě léků upozorňuje dlouhodobě Česká lékárnická komora. „Spousta léků nebo pomocných látek se vyrábí v Číně a Indii. A potom v Evropě tyto léky chybějí jen proto, že například v Pekingu zavře přístav,“ vysvětluje viceprezident České lékarnické komory Martin Kopecký.

Ministerstvo zdravotnictví podle tiskové mluvčí Elišky Machové již připravujeme novelizaci, která by měla zabránit tomu, aby výpadky byly tak časté. Evropská farmaceutická strategie, tedy její léková soběstačnost, je také jedním z hlavních zdravotnických témat předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.