Obnova systémů ŘSD po kyberútoku stála desítky milionů. Brzy má opět fungovat i web s dopravními informacemi

Do konce týdne spustí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) web s dopravními informacemi, který je mimo provoz od květnového hackerského útoku. Generální ředitel organizace Radek Mátl uvedl, že náklady na obnovu systémů se vyšplhaly k 30 milionům korun, ale nemusí to být konečný účet.

Po kybernetickém útoku nefungovaly Ředitelství silnic a dálnic ani jeho internetové stránky. Zatímco ty jsou již v provozu, na adrese dopravniinfo.cz zůstávají jen základní údaje, ale aktuální informace o provozu a uzavírkách na ní řidiči nenajdou. V provozu by měl být do konce července.

„Ještě budeme pracovat na zprovoznění některých dílčích aplikací. Během srpna nebo září by ŘSD mělo plně fungovat tak jako před útokem,“ uvedl Mátl. Jeho lidé se v první řadě soustředili na obnovu kritických aplikací, jako jsou účetní, zakázkové a personální systémy, další systémy zprovoznili do měsíce po útoku.

Podle ředitele napadl systémy silničářů sofistikovaný vyděračský program, který se zatím jinde ve světě neobjevil. Vyřadil z provozu tisícovku serverů ŘSD a všechny aplikace. Podnik je musel postupně obnovovat ze záloh. „Výkupné se neplatilo. Hledáme cesty, jak se k některým zašifrovaným datům dostat,“ ujistil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj následovaly ještě další pokusy o napadení systémů ŘSD, které ale již nebyly úspěšné.

Mátl řekl, že se chystá vyvodit odpovědnost u konkrétních pracovníků a učiní personální změny ve vedení úseků IT a bezpečnosti. Týmy IT a bezpečnosti chce kvůli možným dalším hrozbám posílit.

Ministr Kupka označil útok za jasný kriminální akt. Resort dopravy podle něj zavedl po útoku na ŘSD bezpečnostní opatření i v dalších organizacích, které pod něj patří. Mají připravené plány postupu po případném napadení, kontrolují zálohy dat, zavádějí dvoustupňové ověřování u důležitých systémů a skenování IP adres kvůli odhalení případných dalších pokusů o útok.