ČR získá podle Fialy další kapacitu na LNG v Nizozemsku. Terminály v zemi pokryjí třetinu české spotřeby

Česko bude brzy moci využít další část kapacity v terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. Po jednání se svým chorvatským protějškem to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Nizozemský velvyslanec Daan Huisinga uvedl, že by celková kapacita v nizozemských terminálech vyčleněná pro Českou republiku měla pokrýt až třetinu spotřeby zemního plynu v zemi.

Že bude moci Česko využít část připravovaného nizozemského LNG terminálu, informoval v polovině června ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Předseda české vlády Petr Fiala nyní uvedl, že by Česko mělo v zemi brzy získat ještě další část kapacity.

Podle nizozemského velvyslance v Praze Daana Huisinga pokryje pronajatá kapacita zhruba tři miliardy metrů krychlových plynu, což odpovídá až třetině roční spotřeby plynu v Česku.

Zemní plyn byl dosud plně dodáván z Ruska, pronájem kapacity v terminálech podle Huisinga pomůže snížit energetickou závislost Česka na Moskvě.

Podle informací Deníku N budou LNG terminály od podzimu kotvit u nizozemského pobřeží. Server upřesnil, že si plovoucí terminál pronajala nizozemská státní společnost Gasunie koncem dubna od belgické loďařské skupiny Exmar na pět let. Kotvit bude v přístavu Eemshaven na severu země.