Spotřeba plynu je v Česku nejnižší za pět let, domácnosti i firmy spoří

České domácnosti spotřebovávají méně zemního plynu. Od začátku loňského zdražování a počátku války na Ukrajině více spoří i firmy. Za prvních pět měsíců roku 2022 spotřeba meziročně klesla o pětinu, po očištění od vlivů počasí o desetinu. Jde tak o nejnižší statistiku v tomto období za posledních pět let. Vyplývá to z údajů společnosti Amper Meteo.

Od ledna do konce května roku 2022 klesla spotřeba plynu meziročně o 19,2 procenta, po očištění od vlivů počasí o 10,7 procenta. 

 „V příštích měsících bezesporu uvidíme další pokles spotřeby související s tím, jak se postupně začne projevovat snaha firem o úspory a investice do efektivnějších technologií,“ předpokládá předseda představenstva společnosti Amper Savings Martin Nádeníček.

U elektřiny, která také výrazně zdražila, podobný trend vysledovat nelze, což je podle Skaláka vysvětlitelné tím, že je snazší snížit potřebu ohřevu teplé vody či vytápění než šetřit v používání spotřebičů. V květnu byla spotřeba elektřiny meziročně o 1,8 procenta nižší, po očištění o vliv počasí byla prakticky totožná. Proti rokům před epidemií covidu-19 byla spotřeba nižší před očištěním i po něm. 

Plyn v posledním roce zdražil několikanásobně. Nejvíc rostly ceny po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Za posledních několik dní ale cena zemního plynu na burze mírně klesla.

Zlevnění komodity zdůvodňuje energetický analytik Jiří Gavor například vyšší naplněností zásobníků plynu v celé Evropě. „Obchodníci se uklidnili, co se týče hrozby přerušení dodávek ruského zemního plynu. Tuto hrozbu vyhodnocují jako opravdu méně pravděpodobnou. Rozptýlily se totiž obavy, že neshody ohledně způsobů platby opravdu povedou k zastavení dodávek,“ míní.