Bankovní vklady domácností po několika letech klesly. I kvůli drahému bydlení

Události: Vklady domácností v bankách po pěti letech klesly (zdroj: ČT24)

Lidé začínají nechávat v bankách méně peněz. Vklady českých domácností se poprvé téměř po pěti letech snížily – ukazují to nově dostupná data za březen. Podle expertů za to můžou mimo jiné vysoké účty související s bydlením. Menší úspory mají i živnostníci.

Majitelka farmářských obchodů Iveta Churavá si chtěla otevřít další prodejnu, a tak si půjčila od banky. Z peněz chtěla něco ušetřit, to se ale nepovedlo. Před pár lety zařizovala jinou pobočku – od té doby většina věcí zdražila o desítky procent.

„Půjčila jsem si peníze vyšší, než jsem přepokládala, že mě ta provozovna bude stát. Nicméně v současné době jsem ráda za to, že jsem postavila z toho úvěru jednu a na nic jiného mi nezbývá,“ popisuje Churavá.

Říká, že na svých zákaznících sama vidí, že jim docházejí peníze. Pro dražší zboží chodí čím dál méně. „Máme asi o třetinu méně klientů, kupují častěji za menší peníze, je vidět, jak spoří, šetří,“ říká podnikatelka.

Lidé častěji sahají na úspory

Kvůli vysoké inflaci, zdražujícím energiím, ale třeba i dražším hypotékám teď lidé sahají na úspory častěji než v minulosti. „Většině domácností skutečně docházejí peníze, pouze ta lépe situovaná menšina více utrácí za dovolené a jiné položky, které byly v době covidu zakázané,“ vyjmenovává Martin Pohl, makroekonomický analytik z Generali Investments.

„Čechům inflace vysává peníze z účtů. Když se podíváme na indikátory spotřebitelského sentimentu – například ty sdílené Evropskou komisí, tak tam vidíme, že Češi nereportují nějaký výrazný úmysl si hodně dopřávat, hodně nakupovat. Spíš naopak,“ zmiňuje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Lidé si teď častěji berou úvěry. Meziměsíčně objem těch pro domácnosti vzrostl o 15 miliard.