Romové prchající z Ukrajiny mají problém sehnat v Česku ubytování, část se vrací zpět

Události: Obtíže Romů prchajících z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Do Prahy denně dorazí i desítky ukrajinských uprchlíků romského původu. Asistenční centra registrují problémy s jejich ubytováním – vícečetné rodiny se nechtějí dělit a některá města o ně nemají zájem. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se se zástupci romských organizací domluvil na řešení.

Vita s dětmi a dalšími příbuznými přijela do Prahy před jedenácti dny. Dva dny nocovali na hlavním nádraží ve vlaku. Úřady je nechtěly registrovat a posílaly do Německa. Neodjeli. Víza dostali. Ubytovaní pak byli s dalšími sedmdesáti lidmi v Litvínově.

Problémy se skladbou lidí měl majitel ubytovny i starostka Litvínova. „Měli jsme problém s tím, že nám sem vezou malinkaté děti i invalidní lidi,“ popsal nájemce litvínovské ubytovny Petr Šťastný.

„Vím o nich to, že neumí číst a psát například. Takže potom s nimi pracovat ve smyslu nacházet jim práci a umisťovat je někam, je samozřejmě velmi složité,“ tvrdí starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO). I přes výhrady se majitel ubytovny i město o tyto běžence v prvních dnech postarali.

Jídlo přivezli čeští Romové

„Za spolupráce místní policie a potravinové banky se přivezly sunary, dětské přesnídávky a další jídlo,“ vypočítal Šťastný. Podle českých Romů ale potravin pro uprchlíky nebylo dost. Především ti z Chanova, Teplic, Litvínova ale i Brna přivezli další jídlo. Majitel ubytovny se s nimi domluvil třeba na pravidelném vaření.

Po týdnu vedení města rozhodlo, že uprchlíci musí pryč – s odkazem na bezpečnostní a sociální riziko. „V sociálně vyloučené lokalitě Janova už není možné umísťovat další osoby, které samy potřebují pomoc, tedy zvláštní pomoc. Dokážeme se postarat o skupinu lidí, která samozřejmě bude ekonomicky schopná se začlenit do běžné společnosti,“ ujišťuje starostka Bláhová.

Vita se s dětmi a dalšími uprchlíky raději vrátila na Ukrajinu. Nechtěli do zařízení ve Vyšních Lhotách. Podobných skupin běženců je víc. Ministerstvo vnitra proto vytipovalo dvacet objektů pro jejich ubytování. „V těch objektech by fungovali zástupci romských neziskových organizací a pomáhali by nám s provozem,“ uvedl ministr Rakušan.

„Není to tak, že romské organizace čekaly na nějaký popud a že by nekonaly, už v současné době jen naše organizace pomáhá 420 romským ukrajinským běžencům a dalším 280 majoritním běžencům,“ upozornil ředitel organizace Romodrom Nikola Taragoš.

Rozhodující slovo budou mít hejtmani. S nimi bude ministr vnitra jednat během úterý.