Vláda od čtvrtka ruší povinné respirátory v hromadné dopravě, Válek je ale dál doporučuje

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě ruší vláda od čtvrtka. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale jejich nošení i dál doporučuje nejen v dopravě, ale i v dalších prostorech, kde je větší množství lidí. Respirátory dále zůstanou povinné ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

„Po dvou letech máme možnost si užít normální Velikonoce bez omezení a opatření. Přesto prosíme všechny, aby se nadále chovali rozumně a zodpovědně,“ uvedl po schůzi kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Vládě podle něj zmírnění opatření umožnila zodpovědnost občanů, očkování, správně nastavená opatření a klesající počty nových případů koronaviru.

Od 14. března se už nemusí nosit respirátory v obchodech a dalších veřejných vnitřních prostorech. Ve čtvrtek skončí i ve veřejné dopravě. „Nebude to nařízeno, bude to doporučení ministerstva zdravotnictví a to doporučení platí ve všech těch prostorách, kde je hodně lidí, ale nařízení končí,“ řekl Válek ke čtvrteční změně. Dál povinné zůstávají respirátory ve zdravotnických zařízeních a lůžkových zařízeních sociální péče.

Používání respirátorů v MHD i nadále doporučuje například pražský dopravní podnik, i když už nebude povinné. V tramvajích, autobusech nebo u vstupů do metra proto hodlá ponechat samolepky upozorňující na zakrytí dýchacích cest. Dopravce chce tímto způsobem apelovat na odpovědnost a vzájemně ohleduplné chování cestujících, uvedl na webu.

Válek v neděli v České televizi zmírnění opatření odůvodnil tím, že klesá týdenní počet nových případů na 100 tisíc obyvatel a zlepšuje se i situace v nemocnicích. Povinnost nosit respirátory ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách by chtěl ministr zrušit na přelomu dubna a května. Ve středu tento záměr a časový rámec zopakoval.

Počty pozitivně testovaných na koronavirus za den začaly po stagnaci od konce března v dubnu znovu klesat, tento týden je jich kolem čtyř tisíc denně. Odborníci ale odhadují, že reálné počty nakažených, kteří se nejdou testovat nebo příznaky nemají, mohou být dvakrát až třikrát vyšší.

Testovací místa budou „hibernovat“

Ministerstvo od středy zmírnilo také podmínky pro uznávání pozitivních testů jako potvrzení diagnózy, které se zároveň může propsat i do evropského certifikátu o prodělání nemoci. Dosud bylo povinné absolvovat po pozitivním antigenním testu potvrzující PCR test, nově stačí u lidí s příznaky i antigenní.

„Je otázka, jestli bude nutné dál mít PCR test k jiným účelům, než abychom ověřili, jaká je to mutace,“ dodal. Antigenní testy používané v Česku jsou podle něj dostatečně kvalitní.

Ministerstvo podle něj zatím neřeší, že by se zrušila možnost absolvovat měsíčně jeden PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Zájem o testování, zejména antigenní, je ale podle Válka v současné době nižší, takže některá testovací místa budou „hibernovat“, dokud nebudou znovu potřeba.

Brífink po jednání vlády 13. dubna (zdroj: ČT24)

Mapa dostupnosti lékařské péče

Vláda na své středeční schůzi řešila i další zdravotnické téma –⁠ dostupnost lékařské péče. Podle Válka starostové dostanou od jeho resortu informace o tom, kde je nejbližší dětský lékař, praktický lékař, zubař či gynekolog s volnou kapacitou. Problémy s dostupností zdravotní péče zmapuje půlroční pilotní projekt v kraji Vysočina. Ministerstvo také připravilo metodický materiál, jak mohou zdravotnická zařízení zaměstnávat zdravotníky z Ukrajiny.

Válka na Ukrajině podle ministra donutila úřad dělat daleko rychleji některé změny, které by stejně musely nastat. „Urychlili jsme procesy, aby se zlepšila dostupnost zdravotní péče,“ zmínil Válek. Resort bude podle něj víc spolupracovat s kraji, obcemi a zdravotními pojišťovnami. Vytvořena bude mapa dostupnosti výše vyjmenovaných odborností primární lékařské péče až na úroveň okresů.