Nákupní zájezdy do Polska opět nabírají na síle. Češi slyší na nižší ceny

Události: Levnější nákupy v Polsku (zdroj: ČT24)

Výhodnější kurz koruny vůči zlotému, základní potraviny dočasně bez daně a také pohonné hmoty levnější až o deset korun za litr. To všechno nyní láká Čechy k nákupu v Polsku ještě víc než v minulosti. Za hranice jezdí auta i autobusy. Jejich cíl je jediný – tržnice.

Polští trhovci potvrzují rostoucí zájem Čechů o nákupy. Po dvou letech, kdy řada z nich obchody kvůli koronaviru a úbytku zákazníků dokonce uzavřela, se jim opět začíná dařit.

„Je vidět, že už to znovu začíná fungovat,“ řekla prodejkyně Kamila Duleba ve městě Kudowa-Zdrój kousek od Náchoda.

Plné zde bylo i parkoviště autobusů. Z Česka se sem organizují jednodenní zájezdy. „Vyjížděli jsme ve čtyři hodiny ráno. Dorazili jsme v půl osmé. Nikdo tady nebyl, byli jsme spokojení,“ uvedla Lenka Jarolímková, která přijela až z Teplic, vzdálených 240 kilometrů. 

Dita Foltýnová koupila například pleny, u nichž vidí i větší výběr. „Já jsem tady asi po patnácti letech, takže si to užíváme. Je tady toho spousta.“

Například na kilogramu másla se dá v Polsku ušetřit až padesát korun. Kilo kuřecích křídel bylo levnější o pětatřicet korun. Velký zájem je nyní na jaře také o květiny, zeleninovou sadbu nebo ovocné stromky.