Praha omezila činnost pravoslavné církve na Olšanských hřbitovech. Problémem byly její aktivity

Události ČT: Praha omezila aktivity pravoslavné církve (zdroj: ČT24)

Praha od 1. dubna omezila činnost pravoslavné církve v kapli na Olšanských hřbitovech, a to kvůli aktivitám na pietním místě. Podle úředníků pražského magistrátu duchovní dlouho odmítali přijmout nové podmínky. Jak zjistila ČT, církev na jednáních zastupoval zejména bývalý pracovník Státní bezpečnosti (StB) Igor Střelec, který má úzké vztahy s ruskými politiky a byl v kontaktu i s člověkem na sankčním seznamu.

Pravoslavná církev je v Česku po katolické druhá největší. Vedení církve sídlí ve vile v pražských Dejvicích a jako tajemník arcibiskupa pracuje Igor Střelec. Podle archivů studoval v letech 1981 až 1986 v Moskvě, v roce 1987 se stal důstojníkem StB.

Vazby na východ udržoval i po rozpadu Sovětského svazu. Fotografii z roku 2019 Střelce zachycuje se současným poslancem Ruské státní dumy Chizri Abakarovem, který figuruje na sankčním seznamu Evropské unie.

Střelec už dříve přiznal, že se v Moskvě seznámil s řadou vlivných politiků a podnikatelů. „Můj manžel ukončil školu StB, takže byl vyškolený rozvědčík, řekla bych, že i zkušený. Všude má známosti,“ uvedla už v minulosti jeho manželka Tatiana Střelcová.

Současnou situaci činovník pravoslavné církve komentovat odmítá. „Můj názor není podstatný, nebudeme se k tomu nyní vyjadřovat,“ řekl stručně. Bez vyjádření nechává i prokremelské postoje moskevského patriarchy Kirilla, který je spojencem ruského prezidenta Vladimíra Putina. 

Pravoslavná církev musela kapli opustit

Střelec byl tím, kdo jednal se zástupci pražského magistrátu poté, co pravoslavná církev dostala výpověď z kaple na Olšanech. Městu vadily její aktivity. „Pořádaly se tady věci, které návštěvníci hřbitova neradi viděli, typicky to bylo například svěcení automobilů,“ uvedl ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený.  

Magistrátu ale vadily i aktivity v kryptě, kde leží i ostatky prvního československého premiéra Karla Kramáře. „Krypta byla využívána například jako skladiště nebo se tam odehrávaly nějaké hostiny, což příbuzným těch zesnulých vadilo,“ popsal Červený. 

Pouze církevní obřady

Nová smlouva nyní dovoluje pořádat na hřbitově pouze církevní obřady. Scházejí se tam převážně věřící proruské pravoslavné církve. „Jednání, i přes nemalé potíže, bylo vedeno konstruktivně s oboustrannou vůlí k nalezení shody,“ uvedli zástupci církve.  

V čele pravoslavné církve v Česku je arcibiskup Michal Dandár. Také jeho jméno figuruje v seznamech StB, u které měl působit jako spolupracovník. „Je dohledatelné, že studoval v Moskvě. Nyní je hlavou pravoslavné církve, myslím k nelibosti běžných věřících,“ komentoval šéfredaktor webu HlídacíPes Robert Břešťan. 

Pravoslavná církev využívá kapli na Olšasných hřbitovech k pravidelným bohoslužbám, které se konaly každý pátek. Nová smlouva s pražským magistrátem má trvat jeden rok.