Ukrajinští pravoslavní se odtrhli od Moskvy. Prvním metropolitou nové národní církve je Epifanij

Představitelé ukrajinských pravoslavných církví schválili na církevním sněmu v Kyjevě sloučení svých organizací v nezávislou ukrajinskou národní církev. Potvrdil to ukrajinský prezident Petro Porošenko. Synod už zvolil i nejvyššího představitele nové církve – Epifanij se stal metropolitou kyjevským a celé Ukrajiny.

Pravoslavný synod v kyjevské katedrále svaté Sofie
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Palinchak

„Tento den vejde do dějin jako posvátný den – den konečné nezávislosti na Rusku,“ prohlásil ukrajinský prezident před tisícovkami přívrženců.

Výsledek synodu má umožnit konstantinopolskému patriarchátu vyhlásit vytvoření nové samostatné ukrajinské církve, nezávislé na Moskvě. Před katedrálou se shromáždily tisíce lidí s ukrajinskými vlajkami.

„Vytvoření naší církve je dalším vyjádřením nezávislosti Ukrajiny a vy jste hlavními účastníky této historické události,“ řekl ke shromážděnému davu před setkáním duchovních prezident Petro Porošenko, který přišel na synod jako čestný host.

„Modlíme se, aby se ukrajinská církev dnes stala skutečností,“ prohlásil před zasedáním duchovních Porošenko, který učinil z vytvoření nezávislé ukrajinské pravoslavné církve jeden z klíčových bodů své ještě nezahájené kampaně za znovuzvolení do prezidentské funkce na jaře 2019.

Konstantinopolský patriarcha Ukrajinu vyslyšel

Většina biskupů, kněží a laiků na shromáždění pocházela ze dvou Kyjevu loajálních církví, které ale ostatní pravoslavné církve na světě podle církevního práva dosud neuznávaly. Ze třetí ukrajinské pravoslavné církve věrné Moskvě se podle médií dostavili na synod jen dva z více než devadesáti jejích biskupů.

Porošenko podepsal počátkem listopadu v Istanbulu smlouvu o spolupráci mezi Ukrajinou a konstantinopolským pravoslavným patriarchátem. Ta umožňuje mezinárodně uznaný vznik samostatné ukrajinské pravoslavné církve, nezávislé na Moskvě. Předpokládá to ale sjednocení všech tří pravoslavných církví, fungujících paralelně v zemi.

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj má v pravomoci udělování církevní autonomie a příslušný dokument o osamostatnění předá novému ukrajinskému patriarchovi.

Pravoslavní kněží u katedrály svaté Sofie v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Rusku navzdory

Ukrajinská větev pravoslavné církve, která se v 90. letech 20. století jednostranně odtrhla od moskevského patriarchátu, usilovala o autonomii už dlouho, ale bezvýsledně. Letos se konstantinopolský patriarcha, který má jako jediný právo udělovat tzv. autokefalii, rozhodl vyjít požadavkům Kyjeva vstříc.

Ukrajinský patriarcha Filaret
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Proti tomu se ostře staví ruská pravoslavná církev, jejíž moskevský patriarcha Kirill si na Ukrajinu postěžoval v listech odeslaných hlavám světových církví i mezinárodních organizací, včetně papeže Františka a generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese.