Nejvyšší soud posoudí případ muže odsouzeného za podporu proruských separatistů na Donbase

Lukáš Nováček odsouzený za zapojení do činnosti proruských separatistů na východní Ukrajině podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to řekla mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Durná. Vrchní soud v Praze Nováčkovi v lednu zmírnil původní dvacetiletý trest na šest let. Neprokázalo se, že se muž přímo účastnil bojů.

Lukáš Nováček se u Nejvyššího soudu brání šestiletému vězení, kterým ho v lednu za účast v organizované zločinecké skupině potrestal pražský vrchní soud. Zmírnil tak původní dvacetiletý trest, který opravář z Karlovarska dostal i za teroristický útok. „Dovolání proti rozsudku Vrchního soudu v Praze bylo podáno odsouzeným,“ potvrdila mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Durná.

Podle rozsudku se Nováček nechal od separatistů vystrojit, vyškolit, vyzbrojit a zapojil se do týlové činnosti jejich složek. Mladík přiznal, že se v červenci 2015 vypravil přes Rusko na Ukrajinu a pobýval tam půl roku v kasárnách separatistů. Odmítl ale, že se aktivně účastnil vojenských úkolů. U soudů naopak uváděl, že do Doněcka přicestoval za dívkou, se kterou se seznámil přes internet.

Fotky v uniformě a se zbraněmi

Podle obžaloby mladík působil v rozvědce, ve strážní službě i jako hlídka a bojoval proti ukrajinským jednotkám, které bránily svrchovanost a územní celistvost své země. Jako důkaz sloužily jeho fotografie v uniformě se zbraněmi či konverzace na sociálních sítích. Nováček je ale vysvětloval tím, že jenom „machroval“ a „frajeřil“ a že snímky zachycující boje si ve skutečnosti stáhnul z internetu.

Za teroristický útok ve prospěch zločinecké skupiny mu hrozilo až 26 let a 8 měsíců vězení. Plzeňský krajský soud mu původně uložil dvacetiletý trest, který navrhoval státní zástupce Martin Bílý. Za účast v organizované zločinecké skupině mohl Nováček dostat trest v rozmezí tří až 12 let.

Další případy

České soudy řešily několik případů spojených s boji na Ukrajině. Bělorusovi Alexeji Fadějevovi uložily 21 let odnětí svobody, uprchlému Martinu Kantorovi o rok méně. Oba se už rovněž dovolali k Nejvyššímu soudu. Na dvacet let má jít do vězení i uprchlý Jiří Urbánek, nepravomocný trest na 21 let pak v lednu dostal další uprchlý, bývalý voják Martin Sukup.

Konflikt na Ukrajině propukl v roce 2014 po svržení režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče a následné ruské anexi Krymu. Část luhanské a doněcké oblasti ovládly Ruskem koordinované síly a držely ji mimo přímou kontrolu ukrajinské vlády. Na konci února se po boku ruské armády zapojily do útoku na Ukrajinu.