Kvůli Polčákově kauze se 7. dubna mimořádně sejdou poslanci

Mimořádnou schůzi, která se bude zabývat aférou spojenou s europoslancem Stanislavem Polčákem (STAN), svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na čtvrtek 7. dubna. O svolání schůze požádala opozice, iniciovala ji SPD, k níž se připojili i poslanci ANO.

Kauza, která se točí kolem toho, že Stanislav Polčák chtěl od obcí z okolí vrbětického muničního skladu miliony za právní zastupování ve sporu o odškodné, jej již stála politický post v hnutí STAN – jehož byl místopředsedou a rezignoval – i samotnou odměnu, které se vzdal. Opozice přesto chce jeho postup probrat v Poslanecké sněmovně.

O svolání mimořádné schůze může požádat skupina nejméně čtyřiceti poslanců. SPD, která jich má dvacet, získala podpisy i od poslanců ANO, a tak předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová svolala mimořádnou 18. schůzi dolní parlamentní komory na 7. dubna. Začne v 9 hodin.

Agentura ČTK uvedla, že je pravděpodobné, že dolní komora zamítne koaliční většinou hlasů návrh programu mimořádné schůze. Přesto se bude o Polčákovi hovořit, protože ještě před hlasováním o programu mohou vystoupit poslanci s přednostním právem. To mají předseda a místopředsedové sněmovny, předsedové poslaneckých klubů a také předsedové stran zvolených do Poslanecké sněmovny, jsou-li poslanci (rovněž členové vlády a prezident republiky).

Podle předsedy SPD Tomia Okamury považuje opozice dosavadní Polčákovy kroky za nedostatečné. „Stanislav Polčák by měl podle našeho názoru rezignovat na mandát europoslance, a tím vyvodit svoji politickou odpovědnost. K tomuto kroku se ale nemá. Zároveň premiér Petr Fiala k této kauze mlčí a odmítá jednání vrcholného představitele svého koaličního partnera veřejně odsoudit,“ uvedl.

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan považuje aféru za Polčákovu hrubou politickou chybu. Uvedl, že pokud Polčák zastupoval jako advokát obce, neměl zároveň prosazovat přijetí odškodňovacího zákona. „Osobně v tomto vidím každopádně střet zájmů, který tady byl,“ řekl Rakušan. Odmítl ale tvrzení SPD, že Polčák obchodoval se zákony.

Že Stanislav Polčák požádal obce o 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích, napsaly počátkem minulého týdne Seznam Zprávy. Polčák tvrdil, že chtěl jen zlomek z částky, na kterou měl podle smlouvy s obcemi nárok, měla činit 2,5 procenta z částky, kterou obce obdržely, tedy zrhuba z 350 milionů, přičemž tuto výši podle něj navrhli sami starostové. Následně se Polčák odměny vzdal a také rezignoval na post místopředsedy STAN.

Tvrzení, že od obcí měl dostat provizi za prosazení zákona, který vyplacení odškodného umožnil, Polčák odmítl. Tvrdí, že pouze poskytoval s kolegy právní poradenství ve věci náhrady škody, při administraci veřejných zakázek v souvislosti s využitím prostředků vyplaceným obcím a v právním poradenství občanům, kteří na odškodnění nedosáhnou.