Covidových pacientů v českých nemocnicích ubývá. Čína kvůli testování uzavře Šanghaj

V sobotu testy odhalily v Česku 3518 nových případů koronaviru, zhruba o čtvrtinu méně než před týdnem. Ubylo i podezření na opakovanou nákazu, za uplynulý den jich bylo 647, což je oproti minulé sobotě pokles o víc než sto případů. Znovu se ale méně testovalo. Dál klesá počet hospitalizovaných s pozitivním testem. Aktuálně nemocnice evidují 1677 pacientů s prokázanou nákazou, z toho 173 leží na jednotkách intenzivní péče. Před týdnem bylo hospitalizací přes dva tisíce. Čína uzavře kvůli testování na několik dnů Šanghaj.

Snižuje se i incidenční číslo, k neděli je na hodnotě 466, před týdnem se pohybovalo kolem 500 nakažených na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní. Nejvyšší incidenci vykazuje Praha, naopak nejpříznivější situace je v Karlovarském kraji.

Reprodukční číslo se v poslední době drží těsně pod hodnotou jedna, což je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním epidemie. Číslo značí, kolik jeden pozitivně testovaný člověk v průměru nakazí dalších lidí. Aktuálně činí 0,93.

Laboratoře v sobotu provedly přes 12 tisíc testů, před týdnem jich bylo víc než 16 tisíc. Poměrně vysoká zůstává pozitivita provedených testů.

Zájem o očkování je slabý, v sobotu si přišlo pro vakcínu proti covidu 425 lidí, o asi sto méně než o týden dříve. Naprostá většina zájemců chodí pro posilující dávku. Celkový počet dávek aplikovaných od začátku vakcinace se blíží 17,5 milionu, ukončené očkování má přes 6,8 milionů lidí, z nich čtyři miliony dostalo posilující dávku.

První případy koronaviru v Česku se potvrdily 1. března 2020. Za dobu trvání epidemie se v zemi prokazatelně nakazilo více než 3,78 milionu lidí. S nákazou dosud v zemi zemřelo přes 39 500 lidí.

Stát už zrušil naprostou většinu protiepidemických opatření. Epidemická situace podle odborníků v současné době stagnuje, je nicméně nestabilní a i s ohledem na vývoj situace v okolních zemích se nedá vyloučit, že znovu začne sílit.

Údaje o vývoji epidemie koronaviru, které se na webu ministerstva zdravotnictví objevují každý den kolem 05:00, v neděli úřad zveřejnil zhruba o pět hodin později.

Čínské úřady na několik dní uzavřou Šanghaj

Čínské úřady kvůli testování na nemoc covid-19 na několik dní uzavřou mnohamilionovou Šanghaj. První uzavírka ve dnech 28. března až 1. dubna se podle agentury Reuters bude týkat převážně oblasti východně od řeky Chuang-pchu, která městem protéká. Druhá část finanční metropole Číny bude uzavřena ve dnech 1. až 5. dubna.

V oblastech, kde se zrovna bude testovat, nebude fungovat veřejná doprava ani taxislužby. Všechny firmy a továrny budou muset pozastavit výrobu, nebo nechat své zaměstnance pracovat z domova. Výjimkou budou instituce nabízející veřejné služby nebo dodávající potraviny.

S novou vlnou koronaviru se Šanghaj potýká asi měsíc. V sobotu město se zhruba šestadvaceti miliony obyvatel zaznamenalo 2631 případů covidu-19 u lidí, kteří nemají příznaky nemoci, a 47 případů u lidí s příznaky.