Respirátory v obchodech končí

Události: Na většině míst skončilo povinné nošení respirátorů (zdroj: ČT24)

V neděli potvrdily testy v Česku nákazu koronavirem u 3173 lidí, více než před týdnem. Dále však ubylo hospitalizovaných, a to ve srovnání se sobotou i s minulým týdnem. Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval, že varianta omikronu BA.2. tvoří už téměř 37 procent pozitivních vzorků, které laboratoře v Česku podrobněji vyšetřily. Skončila povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách. Od pondělí jsou povinné pouze ve veřejné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.

On-line přenos

Koronavirus - březen

  • 6:00

    Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

  • 5:04
    Česko

    V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

  • 4:30

    Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

V neděli se nově potvrdil covid-19 u 2742 lidí, v dalších 431 případech je podezření na opakovanou nákazu. Minulou neděli bylo nově nakažených více než o stovku méně, reinfekcí bylo o třicet více. Podobně jako v předchozích dnech se tedy počet infikovaných v mezitýdenním srovnání významně nezměnil. S výjimkou úterý se celý týden pohybovaly rozdíly v řádu stovek, v některých dnech bylo nakažených méně, v jiných více než v týdnu předchozím.

Nemocnice se ale dál pozvolna vyprazdňovaly. V sobotu se počet lidí hospitalizovaných s covidem-19 dostal pod dva tisíce a v neděli dále klesl na 1906. Z toho 110 pacientů je v těžkém stavu.

V přepočtu na sto tisíc obyvatel se za poslední týden nakazilo covidem 501 lidí. Oproti sobotě stoupla týdenní incidence o jeden případ. Nejvyšší relativní počet případů je na severním Plzeňsku (824 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní), nejnižší na Jesenicku (239).

Dál se snižuje zájem o očkování. V neděli podstoupilo vakcinaci jen 189 lidí. Letos jich méně bylo pouze na Nový rok. Většina očkovaných si přišla pro třetí posilující dávku, naopak poprvé se nechalo v neděli očkovat 13 zájemců. 

Laboratoře v neděli provedly přibližně jedenáct tisíc testů, asi o 3500 méně než před týdnem. U všech tří typů analýz ale v mezitýdenním srovnání vzrostla pozitivita. V případě preventivních testů bylo pozitivních 21,4 procenta vzorků, což je nejvíce od začátku loňského listopadu.

V menší míře pokračuje vyšetřování pozitivních vzorků metodou diskriminačního PCR, které může ukázat podezření na některou z variant viru. Za týden od 5. března je hlásilo SZÚ 37 laboratoří, vzorků bylo přes 14 tisíc. Nejpodrobnější celogenovou sekvenací bylo od začátku epidemie vyšetřeno více než 32 800 vzorků, jejichž data ústav sdílí s mezinárodní databází.

V téměř 37 procentech pozitivních vzorků se objevila také nová subvarianta omikronu označená BA.2. „Varianta BA.3 byla v České republice detekována celogenomovou sekvenací pouze ve dvou vzorcích s datem odběru 27. ledna 2022, diskriminační PCR navíc její rozlišení mezi variantou omikron neumožňují. Tato varianta se na současné epidemické situaci nikde ve světě nepodílí,“ uvedl SZÚ ve zprávě. Od listopadu byla nahlášena celosvětově jen v 620 případech, od začátku března se objevilo jen jedenáct výskytů.

Respirátory už jen ve veřejné dopravě a zdravotnických zařízeních

Od pondělí se výrazně zmírnila pravidla pro nošení respirátorů. Dosud byly povinné takřka ve všech vnitřních prostorách, nově to již neplatí. Nadále je potřeba nosit je ve veřejné dopravě – vlacích, MHD, autobusech, vozech taxislužeb a také kabinách lanovek – i v sociálních a zdravotnických zařízeních. Jinde však již ne. Není tedy třeba nasazovat je například v obchodech nebo na úřadech.

Ve veřejné dopravě a na dalších místech, kde povinnost ještě trvá, dál platí výjimky, díky kterým nemusí nosit respirátory předškolní děti, osoby s poruchou intelektu či mentálních schopností, hospitalizovaní lidé, klienti pobytových sociálních služeb a ve veřejné dopravě je nemusí mít řidiči. Výjimku mají i lidé, kteří mají lékařem potvrzeno, že jim to jejich zdravotní stav neumožňuje.

Imunolog Václav Hořejší by ale současné rozvolnění zhruba o čtrnáct dní odložil. „Za našimi hranicemi, v některých německých spolkových zemích, se objevil velmi vysoký nárůst onemocnění v posledních dvou týdnech. Mohlo by se snadno stát, že by se to nějakým způsobem přelilo i k nám,“ varoval.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) připustil, že v dubnu by mohla skončit povinnost nosit respirátory i tam, kde ještě trvá. Podmínil to však tím, že se bude epidemická situace dál zlepšovat. Pokud se situace zhorší, bude podle resortu znovuzavedení povinného nošení respirátorů prvním krokem, ke kterému přistoupí.

Soud: Povinnost škol hlásit blízké kontakty neodporovala zákonu

Nejvyšší správní soud v pondělí zamítl návrh na zrušení části opatření ministerstva zdravotnictví z konce letošního ledna. Ta se týkala povinnosti škol hlásit hygienám blízké kontakty žáků, kteří měli pozitivní test na koronavirus. Dle rozhodnutí soudu povinnost neodporovala zákonu.

Školy předávaly seznamy dětí či zaměstnanců škol, a to včetně některých osobních údajů – jména, rodného čísla nebo data narození. Návrh na zrušení části opatření podali k soudu zákonní zástupci dvou školáků z Prahy – studentky gymnázia a žáka základní školy. Opatření podle nich zasahuje do práva na informační sebeurčení. Poukazovali také na údajný rozpor s obecným nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR).

Podle návrhu by rizikové kontakty mohli hlásit sami žáci, respektive jejich zákonní zástupci. Takový postup by však byl podle soudu zdlouhavý a komplikovaný, zatímco způsob předpokládaný ministerským opatřením je legitimní a „s ohledem na sledovaný účel zcela smysluplný“. Škola totiž disponuje všemi potřebnými údaji.

„Napadené opatření umožňuje získat všechny údaje efektivně – od jednoho subjektu a v co nejkratším čase, ve snadno zpracovatelném formátu, nadto prostřednictvím specifických komunikačních kanálů,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Slovensko a Francie ruší opatření

Většinu zbylých protiepidemických omezení zrušilo s pondělkem Slovensko. Nově neplatí omezení počtu lidí na hromadných akcích a ani omezení otevírací doby provozů. Regulace návštěvnosti se už nevztahuje ani na fitness a wellness centra či aquaparky. Země zároveň zrušila povinnost prokazovat se negativním výsledkem PCR testu při příletu na Slovensko z takzvaných rizikových zemí.

Lidé na Slovensku musí nadále nosit respirátor například v interiérech veřejně přístupných budov a také na hromadných akcích. Po vstupu do země nadále platí karanténa pro cestující, kteří nejsou plně naočkovaní proti covidu-19, neprodělali toto onemocnění nebo se na ně nevztahuje některá z většího počtu výjimek.

Vrchol poslední vlny koronavirové nákazy z hlediska počtu hospitalizovaných zaznamenalo Slovensko ve druhé polovině února. V neděli bylo v tamních nemocnicích ještě přes 2400 lidí s covidem-19. Na rozdíl od předchozích silných vln infekce nyní potřebuje podporu umělé plicní ventilace mnohem méně covidových pacientů.

Povinné nošení roušek v nejrůznějších vnitřních prostorách v pondělí odvolala Francie. Odpadají také kontroly takzvaných zdravotnických pasů v barech a restauracích, v kinech, divadlech a na veletrzích nebo v mezinárodní dopravě. Tyto pasy sloužily jako doklad o tom, že daná osoba je očkovaná proti covidu-19 nebo byla čerstvě testována na koronavirus s negativním výsledkem.

V zemi tak přestala platit většina zbývajících protiepidemických opatření, informovala agentura AFP. Roušky zůstávají povinné v hromadné dopravě, v nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních.

Konec těchto opatření vláda ohlásila na začátku měsíce v návaznosti na pokles počtu nových infekcí. Francie, která má asi 67 milionů obyvatel, v posledních dnech hlásí kolem 50 tisíců případů nákazy denně, počty úmrtí v nemocnicích souvisejících s covidem-19 klesly z únorových více než 300 denně asi na třetinu. V zemi je zároveň alespoň částečně očkováno 80 procent obyvatel, 54 procent dostalo i posilující dávku vakcíny.

Na konci minulého týdne ovšem přírůstky infekcí znovu o něco vzrostly, což vede k obavám z nového zhoršení epidemické situace. „Je třeba ještě chvíli počkat, abychom viděli, jestli se ta tendence potvrdí, ovšem v podstatě na úrovni Evropy vidíme to stejné,“ řekl v neděli šéf oddělení infekčních chorob v pařížské nemocnici Bichat Yazdan Yazdanpanah. Francouzský ministr zdravotnictví Oliver Véran řekl, že pondělní konec hlavních covidových opatření neznamená, že by lidé neměli být i nadále ostražití.

Německo hlásí rekordní incidenci

Německo za posledních 24 hodin eviduje 92 378 nových případů nákazy, vyplývá z údajů Institutu Roberta Kocha z pondělního rána. Sedmidenní incidence činí rekordních 1543 nově nakažených na sto tisíc obyvatel, proti 1526,8 z předchozího dne a 1259,2 z minulého pondělí. Experti přitom předpokládají, že velký počet případů infekce zůstává nezachycen.

Za poslední den úřady zaznamenaly také devatenáct nových úmrtí v souvislosti s covidem-19. Dohromady už v 83milionovém Německu za dva roky pandemie zemřelo 125 590 lidí a celkový počet pozitivních testů dosáhl 17,233.729. Počet zotavených RKI odhaduje na 13 501 400.

Čína má od začátku roku celkově víc lokálních nákaz než za rok 2021

Pevninská Čína ohlásila za minulý den 1337 lokálních nákaz koronavirem a tamní úřady oznámily, že od začátku roku má země místně šířených symptomatických případů covidu-19 víc než za celý loňský rok. 

V pevninské Číně od začátku roku zaznamenali přes devět tisíc symptomatických případů, přičemž za celý loňský rok jich bylo 8378. Od minulého týdne jsou infekce hlášeny z celého území – Pekingu, Šanghaje, provincií Kuang-tung, Ťiang-su, Ťi-lin, Šan-tung i Če-ťiang na východním pobřeží. Podle úřadů může zhoršující se situace ohrozit čínskou ekonomiku.

Horší situace je v Hongkongu, kde za neděli ohlásili celkem 27 tisíc pozitivně testovaných na covid-19 a zemřelo 249 lidí. Správkyně Carrie Lamová přesto avizovala, že úřady nehodlají dále zpřísnit sociální omezení.

Teď je povolena společnost pouze dvou lidí a většina společenských prostor a škol je zavřená. Nošení roušek je povinné všude a týká se i fyzické aktivity venku. „Vláda musí být při dalším zpřísňování opatrná, protože je třeba brát ohled i na psychické zdraví lidí,“ řekla Lamová.  

V Peru se vrací děti do školy

V Peru se začaly po dvou letech distanční výuky vracet do školních lavic děti. V první den se to týkalo zhruba čtyř milionů žáků státních škol, uvedla agentura AFP. Návrat je postupný a potrvá do konce měsíce. 

Podle mezinárodních údajů Latinská Amerika patřila k regionům, kde byly školy kvůli epidemii covidu-19 zavřeny nejdéle. Aby úřady v Peru umožnily návrat k prezenční výuce, posílily tempo očkování proti covidu-19 u dětí ve věku od pěti do 11 let.

Peru patří k zemím, kde byl počet úmrtí v souvislosti s covidem-19 vzhledem k velikosti populace největší. Na zhruba 33 milionů obyvatel připadá přes 200 tisíc úmrtí. Nákaza se od začátku pandemie prokázala u 3,5 milionu lidí.