Stanjura dál řeší sociální sítě Schillerové. Obrátil se na dohledový úřad kvůli volební kampani

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) podal podnět k Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, aby prošetřil dodržení pravidel financování volební kampaně v souvislosti s činností spolupracovníků bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a zveřejňováním příspěvků na sociálních sítích.

Z auditu, který zveřejnilo MF v únoru, vyplývá, že dva zaměstnanci ministerstva financí, kteří tvořili obsah sociálních sítí předchozí ministryně Schillerové, byli nestandardně placeni. Zároveň fungovali ve zvláštním režimu, kdy jejich každodenní agendu dominantně řídila Schillerová.

Jejich videa a fotografie byly opakovaně a v některých případech i výlučně využívány na sociálních sítích, které nevlastnilo ani oficiálně nespravovalo ministerstvo. V mediálním odboru ministerstva působili fotograf a kameraman, jejichž prací byla výroba snímků a videí na Schillerové sociální sítě.

Schillerová v únoru k auditu řekla, že věc od Stanjury vnímá jako typický projev stranické nenávisti. „Pan Stanjura dal úředníkům politické zadání něco najít a ti po týdnu hledání nepřišli s ničím novým. Dokonce i v doporučeních pro ministerstvo jsou opatrní,“ poznamenala tehdy. Považuje za logické, že byly fotografie zveřejněny na jejích účtech, neboť byla tváří ministerstva.

„Podnět, který ministr podal v minulých dnech, reaguje na skutečnost, že část auditovaného období spadá do doby volební kampaně pro volby do Poslanecké sněmovny, které se konaly 8. až 9. října 2021 a bývalá ministryně financí A. Schillerová v nich kandidovala jako lídr hnutí ANO v Jihomoravském kraji, přičemž sociální sítě jsou běžně využívaným nosičem volební kampaně kandidujících stran a hnutí,“ konstatovalo v pátek ministerstvo financí.