V Česku je reprodukční číslo těsně pod jednou. V Německu se nákaza covidem rychle šíří

Ve čtvrtek v Česku přibylo 9783 případů koronaviru, reinfekce z toho tvoří 1545 případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání vzrostly, množství hospitalizovaných i pacientů ve vážném stavu nicméně klesá. Situace ale všude příznivá není, vysoké přírůstky zaznamenává Německo i jihovýchodní Asie.

On-line přenos
Koronavirus - březen
6:00

Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

5:04
Česko

V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

4:30

Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

Počty nakažených v mezitýdenním srovnání zhruba od začátku února klesaly, ale v tomto týdnu začaly mírně růst. Nové případy nákazy laboratoře odhalily ve čtvrtek u 8238 lidí, to je o 163 víc než před týdnem. U dalších 1545 případů za uplynulý den je podezření na opakovanou nákazu, oproti minulému čtvrtku je to o 12 méně.

Celorepublikové incidenční číslo, tedy počet nových nákaz na 100 tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní, se v posledních dnech drží kolem hodnoty 500, nižší bylo naposledy 12. ledna. Reprodukční číslo sice zůstává pod hodnotou jedna znamenající zpomalování epidemie, ale už jen těsně – uplynulý den mělo hodnotu 0,95. Ukazuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný.

Dál vysoká zůstává také pozitivita testů, což svědčí o stále značném šíření viru v populaci. Nynější vývoj může znamenat nástup nové, mírnější vlny covidu-19. Nárůst podle odborníků nesouvisí s příchodem uprchlíků z Ukrajiny. Z Dánska se podle Státního zdravotního ústavu rozšířila nově zachycená subvarianta omikronu označená BA.2, která je nakažlivější.

V poslední době klesá počet provedených testů i zájem o očkování proti covidu, které snižuje riziko těžkého průběhu nemoci. Za uplynulý den si přišly pro vakcínu necelé čtyři tisíce lidí, naprostá většina z nich pro posilující dávku. Ještě na začátku roku podle dat ministerstva zdravotnictví se denně očkovalo i 100 tisíc lidí, v únoru se pohybovaly denní počty podaných dávek v nižších desítkách tisíc a v březnu už jen v tisících.

V pondělí se chystá rozvolnění

Na slábnutí nákazy reaguje i vláda, od pondělí 14. března bude zakrytí dýchacích cest povinné jen v hromadné dopravě, sociálních službách a ve zdravotnictví; na jiných místech je pohyb ve vnitřních prostorách bez omezení. Ani pro fungování škol už žádné mimořádné opatření neplatí, jak ředitele informoval ministr školství Petr Gazdík (STAN).

„V tuto chvíli již nejsou žádná plošná opatření platná, tedy je na vyhodnocení každého z Vás, zda je nutné některé náležitosti z (proticovidového) manuálu ve škole, kterou vedete, dodržovat, například pokud máte podezření na nákazu u některého z žáků či zaměstnanců,“ napsal Gazdík ředitelům. „Platí však, že je nutné ve vztahu ke covidu-19 respektovat obecná pravidla, například výše uvedené opatření k ochraně dýchacích cest.“

Restrikce se uvolňují i ve zdravotnictví a sociálních službách. Od pondělí zde skončí dosavadní omezení návštěv; dosud se musely prokazovat testem nebo očkováním. Podobně byla omezená i například přítomnost blízkých u porodu.

Pokračovat nebude ani testování tamních zaměstnanců. Tato povinnost byla zavedena už v květnu 2020, potom se opakovaně rušila. V současné době platí od listopadu, kdy se všichni neočkovaní musí jednou týdně testovat antigenním testem, který provede zdravotník. Od poloviny ledna se pak povinnost vztahovala i na ostatní zdravotnická zařízení, nejen lůžková.

Nechvalme dne před večerem, zní z WHO

Od vyhlášení pandemie covidu 11. března 2020 si koronavirus ve světě vyžádal přes šest milionů obětí a více než 450 milionů nakažených. V současnosti se sice situace zlepšuje, počet nákaz a úmrtí globálně klesá a země postupně zmírňují či zcela ruší opatření, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je ale třeba mít se stále na pozoru.

„Ačkoli hlášené případy a úmrtí celosvětově klesají a některé země zrušily omezení, pandemie ještě zdaleka není za námi a nebude za námi, dokud neskončí ve všech regionech,“ uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Virus se neustále vyvíjí a my nadále čelíme zásadním překážkám při distribuci vakcín, testování a léčbě.“

Výhrady Německa

Situace navíc není dobrá všude. V Evropě se v současné době nákaza rychle šíří v Německu. Země, která má asi 83 milionů obyvatel, za posledních 24 hodin znovu oznámila více než 250 tisíc nakažených a také 249 úmrtí.

„Nálada v Německu je taková, jako by pandemie končila. To je ale chybný postoj,“ řekl ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Denně podle něj s infekcí umírá 200 až 250 lidí a nynější stav je možné považovat za kritický. Řekl také, že současná dominující varianta omikron není zdaleka tak neškodná, jak jsou lidé přesvědčeni, a že problémy může vyvolat rovněž omikronová podvarianta BA.2, která je nakažlivější.

Podle Lauterbacha je možné v létě očekávat ještě další vlnu, která se dotkne zejména neočkovaných. Na podzim pak může být situace ještě horší než teď, dodal ministr, který nadále obhajuje povinné očkování proti covidu-19. To v Německu zatím není, rozhodovat o něm budou poslanci.

Nehledě na horšící se epidemickou situaci přikročí Německo 20. března k rozsáhlému rozvolnění, kdy zůstanou jako jediné opatření jen roušky v městské hromadné dopravě, nemocnicích a pečovatelských domovech. Spolkové země ale mohou vyhlásit infekční ohniska, kde budou platit přísnější opatření. Rozvolnění, i když je formálně ohlášeno na 20. březen, nemusí platit v celém Německu. Důvodem jsou místní nařízení, která vyhlašují jednotlivé spolkové země. Ty budou muset svá nařízení upravit nejpozději do 2. dubna.

Růst v jihovýchodní Asii

V Asii hlásí vysoká čísla Jižní Korea. Dvaapadesátimilionová země evidovala za posledních 24 hodin 282 987 nových případů covidu a 229 úmrtí. V předešlých dnech přesahovaly přírůstky infikovaných dokonce hranici tří set tisíc.

Také téměř stomilionový Vietnam, kterému se dařilo dlouho s koronavirem úspěšně bojovat, zaznamenal za poslední týden 1,37 milionu případů nákazy, což je více než pětina z celkového počtu infikovaných od začátku pandemie.

V politice nulové tolerance vůči covidu pokračuje Čína. Tamní úřady nařídily uzávěru devítimilionového města Čchang-čchun, neboť v jeho oblasti přibylo několik desítek případů nákazy koronavirem. Čínská finanční metropole Šanghaj oznámila, že místní školy přejdou kvůli šíření koronaviru k výuce na dálku.

Hongkong, kde žije 7,5 milionu lidí, díky strategii nulové tolerance donedávna neregistroval téměř žádné případy koronaviru. Za poslední den je ale z tohoto autonomního čínského území hlášeno přes 29 tisíc nově nakažených a úřady se chystají k plošnému testování populace.

Výrazný úbytek případů od začátku roku naopak vykazují země jako Spojené státy, Francie, Rusko či Brazílie. USA, které počátkem ledna zaznamenaly rekordní denní přírůstek téměř 1,4 milionu nákaz, mají nyní přírůstky kolem padesáti tisíc. Francie, kde v lednu zaregistrovali za den i přes půl milionu nových infekcí, ohlásila za posledních 24 hodin 75 562 nových případů.