Epidemie covidu slábne, v Česku testy potvrdily nákazu u 15 972 lidí

Epidemie koronaviru v Česku dál slábne, v pondělí testy odhalily 15 972 případů nákazy. Z toho bylo 13 461 nově nakažených, což představuje v mezitýdenním srovnání asi o šest tisíc méně a zároveň je to nejnižší denní nárůst nově pozitivních v pracovní den od poloviny ledna. Zhruba o třetinu, konkrétně na 2511 případů, klesl i počet podezření na opakovanou nákazu. Incidenční číslo je nejníže od 17. ledna, na sto tisíc obyvatel nyní připadá 939 nových případů za poslední týden. V mezitýdenním srovnání klesá i zátěž nemocnic.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Kromě nově nakažených ale ubývá od začátku února v mezitýdenním srovnání i testovaných. V pondělí laboratoře provedly zhruba 58 tisíc testů, o týden dříve jich bylo 119 tisíc – tedy více než dvojnásobek.

Pozitivita stoupla u všech typů testů. U lidí testovaných kvůli kontaktu s nakaženým pozitivita testů vzrostla na 24 procent, mezi testovanými kvůli příznakům se podíl pozitivních výsledků v mezitýdenním srovnání také zvýšil a dosáhl 37 procent. A v případě preventivních testů pozitivita stoupla na téměř 16 procent.

Klesá i zátěž nemocnic

V nemocnicích ministerstvo zdravotnictví evidovalo v pondělí 3458 pacientů s prokázaným onemocněním, 210 z nich bylo v těžkém stavu. Před týdnem bylo hospitalizovaných asi o 800 více, oproti neděli ale jejich počet o 144 stoupl.

Sedmidenní incidence je s hodnotou 939 nejnižší od 17. ledna. Minulé pondělí připadalo na sto tisíc obyvatel za předchozích sedm dní 1393 nově nakažených, v neděli to bylo 995. Nejrozšířenější zůstává koronavirus v Jihomoravském kraji, kde dosahuje incidenční číslo 1130. Vyšší než tisíc je incidence ještě v Plzeňském a Moravskoslezském kraji. Naopak nejnižší incidence je nadále v Karlovarském kraji, kde v přepočtu na sto tisíc obyvatel připadá 714 nově odhalených případů nákazy za poslední týden. 

Lidé nejčastěji chodí pro posilovací dávku očkování

Proti těžkému průběhu nemoci může lidi ochránit očkování. Zájem o něj ale v posledních týdnech vytrvale klesá. Zdravotníci v pondělí podali 7634 dávek vakcíny, o týden dříve jich bylo zhruba 10 500. Denní průměr od začátku února je kolem 13 600 dávek, v lednu to bylo téměř 50 500 dávek za den. Lidé nyní nejčastěji chodí pro třetí posilovací dávku, v pondělí ji dostalo 5722 lidí. Naopak první očkování podstoupilo 333 zájemců. Dokončené očkování má v Česku téměř 6,84 milionu lidí, posilující dávku dostaly zhruba čtyři miliony z nich.

Od začátku března se má začít podávat takzvaná proteinová vakcína od společnosti Novavax. Čeká se na dodávku od výrobce, první bude asi 130 tisíc dávek. Nová proteinová vakcína může podle ministerstva oslovit i ty zájemce o očkování, kteří měli obavy z moderních mRNA technologií aktuálně používaných očkovacích látek. K pondělí se registrovalo k očkování touto látkou zhruba osm tisíc lidí.

Vláda omezení kvůli epidemii postupně ruší, protože převládající koronavirová varianta omikron má u většiny lidí mírný průběh a neznamená zátěž pro nemocnice. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek oznámil, že chce nejpozději 1. dubna uvolnit téměř všechna protikoronavirová opatření. Od začátku epidemie v březnu 2020 se v ČR koronavirem prokazatelně nakazilo přes 3,52 milionu lidí, zemřelo 38 335 z nich.