Slovenští dopravci přerušují protest, který zkomplikoval provoz i na hranicích s Českem

Slovenští dopravci ohlásili přerušení protestů, při nichž v uplynulých dnech částečně blokovali dopravu i na dálničním hraničním přechodu s Českou republikou Brodské/Břeclav. Chtějí jednat s ministry financí a dopravy.

Protesty budou přerušeny od čtvrtečních 22 hodin do 23. února 24:00. Vyplývá to ze společného oznámení Unie autodopravců Slovenska a jeho partnerských organizací, které poskytly. Dopravci požadují kromě jiného přechodné snížení spotřební daně z pohonných hmot a sazeb mýtného.

Slovenský ministr dopravy Andrej Doležal i ministr financí Igor Matovič dali už dříve najevo, že s protestujícími dopravci nebudou jednat, dokud ti nepřestanou blokovat silnice. Oba ministři se rovněž spíše odmítavě postavili k požadavkům dopravců a připomenuli, že stát zavedl slevy na mýtném či snížil sazbu silniční daně po jejich podobných protestech před dvěma lety.

Blokády na hranicích několika států

Kromě blokád dopravy na zmíněném přechodu s Českem dopravci a jejich partnerské organizace protestovali i na hranicích s Maďarskem a Polskem. Svými akcemi zkomplikovali jízdu přes hranice zejména kamionům, provoz ale nekolaboval.

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) žádá snížení spotřební daně z pohonných hmot o 30 procent na období půl roku, dále stejný krok v případě sazeb mýtného a úlevy na silniční dani. Dopravci upozorňují, že po opatřeních maďarské a polské vlády jsou pohonné hmoty v těchto dvou sousedních zemích Slovenska levnější.

Ministr financí Matovič dříve v tomto týdnu možnost snížení sazeb spotřební daně z pohonných hmot odmítl. Připomenul rovněž, že stávající mýtný systém je pro zemi nevýhodný, protože jeho provozovateli SkyToll připadla v kontrolovaném období ve formě odměny až zhruba polovina z vybraného mýtného. Slovensko nyní vybírá dodavatele nového mýtného systému, který pak hodlá provozovat stát.