TÉMA

Dopravci

Polští dopravci dali vládě důvěru, ale nekapitulují. Protest na hranicích do března přeruší

Polští automobiloví dopravci, kteří od listopadu blokují některé hraniční přechody s Ukrajinou, se dohodli s vládou a ve středu v poledne svůj protest do 1. března přeruší. Po podpisu dohody s dopravci to avizoval ministr dopravy Dariusz Klimczak, ještě předtím o přestávce v protestech mluvil jejich organizátor.
16. 1. 2024|

Polští dopravci blokují hraniční přechody s Ukrajinou, protestují proti levnější konkurenci

Polští dopravci už deset dní blokují hraniční přechody s Ukrajinou. Protestují tak proti tomu, co označují za nespravedlivou ukrajinskou konkurenci. Místy už fronty dosahují až pětadvaceti kilometrů. Ve čtvrtek odpoledne se k nim na hodinu přidali i slovenští dopravci, kteří zablokovali silniční hraniční přechod ve Vyšném Nemeckém.
16. 11. 2023|

Od zdražení mýtného si ministerstvo slibuje dodatečné dvě miliardy

Od ohlášeného zvýšení mýtného pro nákladní auta si ministerstvo dopravy slibuje, že získá dodatečné dvě miliardy korun na dopravní stavby. Navýšení má být podle ministra Martina Kupky (ODS) o deset až patnáct procent – což je podstatně méně než například v Německu, které se chystá zdražit sazbu téměř na dvojnásobek. Čeští autodopravci tak sice nejsou ambicemi ministerstva nadšeni, za větší komplikaci ale považují chystaný návrat spotřební daně na naftu.
2. 7. 2023|

Dopravce straší návrat vyšší daně z nafty. Ministr věří, že i tak budou konkurenceschopní

Zdražení nafty, omezení konkurenceschopnosti a úbytek zakázek – dopravce trápí možné dopady úpravy spotřební daně. Vláda rozhodla o vrácení sazby na původní výši, tedy o korunu padesát na litr víc, než se platí nyní. Pokud parlament změnu schválí, mohla by začít platit od poloviny roku.
5. 5. 2023|

Zvýhodněné jízdné letos stát vyšlo na pět miliard korun. Úřady zkoumají, jestli sleva není moc vysoká

Stát za letošní zvýhodněné jízdné pro studenty a seniory zaplatí dopravcům pět miliard korun. České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Slevu vláda tento rok snížila z pětasedmdesáti na padesát procent. V současnosti úřady zkoumají, jestli není i tak moc vysoká.
24. 12. 2022|

Ministerstvo plánuje zvýšit mýtné pro kamiony, dopravci volají po předvídatelnosti

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v rozhovoru pro Českou televizi připustil zvýšení sazby mýtného pro kamiony. Do teď přitom změny odmítal. S tím, že poplatky porostou, počítají i dopravci. Apelují ale na předvídatelnost.
12. 11. 2022|

30 let zpět: Autobusová doprava podražila

Přechod na tržní ekonomiku s sebou počátkem devadesátých let nesl i svá negativa. Jedním z nich bylo i skokové zdražení cen jízdného za autobusovou dopravu. Vláda od léta 1992 zvýšila tarify jízdenek – u takzvaného dělnického jízdného dokonce o 100 procent.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 6. 2022|

Vážně přemýšlíme o zastropování marží, řekl Stanjura po jednání s petrolejáři. Rozhodne do konce dubna

Výsledky šetření cen pohonných hmot nejsou uspokojivé a zcela vážně přemýšlíme o zastropování marží, řekl po jednání s Unií nezávislých petrolejářů a Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda podle něj o tomto kroku rozhodne nejpozději na konci dubna. Kabinet už ve středu rozhodl, že spotřební daň z pohonných hmot bude o korunu a 50 haléřů nižší. Podle dopravců, kterým zdražení nafty či benzinu zásadně zvýšilo náklady, to však nestačí, byť každou úlevu vítají. I podle opozice je koruna padesát na litr málo, volá po cenovém stropu.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 21:07|

Ministerstvo financí zruší zálohy na silniční daň, dopravci budou moci odložit platbu DPH

S ohledem na růst cen pohonných hmot ministerstvo financí podle svého šéfa Zbyňka Stanjury odpustí nyní zálohy na silniční daň v případech, kde ji nelze zrušit. Česká republika zároveň podle ministra dopravy Martina Kupky (oba ODS) navrhne na evropské úrovni zrušení silniční daně pro vozidla nad 12 tun.
16. 3. 2022|

Příliv uprchlíků z Ukrajiny roste, vlna solidarity je obrovská. Vyjíždějí další autobusy

Příliv uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny pokračuje, vlna solidarity lidí je obrovská. Například Středočeský kraj vysílá na slovensko-ukrajinské hranice dva autobusy. Odvoz organizují i humanitární organizace, přijíždějí i soukromé osoby. Ubytování chystají kraje i města. Bydlení nabízejí i rodiny ve svých domech.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 18:04|

Slovenští dopravci přerušují protest, který zkomplikoval provoz i na hranicích s Českem

Slovenští dopravci ohlásili přerušení protestů, při nichž v uplynulých dnech částečně blokovali dopravu i na dálničním hraničním přechodu s Českou republikou Brodské/Břeclav. Chtějí jednat s ministry financí a dopravy.
17. 2. 2022|

Pracovní dobu strojvedoucích bude hlídat stát. Postihy za prohřešky ale zatím dát nemůže

Stát začne kontrolovat pracovní dobu strojvedoucích. Více odpočinuté pracovníky to ale na tratě nemusí přivést. Monitoring totiž pomůže zjistit prohřešek, stát za to ale nemůže vůdce postihnout. ČT to potvrdilo ministerstvo dopravy s tím, že chce situaci na železnici zatím jenom sledovat. K přetížení vůdců lokomotiv může docházet nejčastěji v momentě, kdy pracují pro více dopravců. Sledování pracovní vytíženosti strojvůdců začne 1. února.
27. 1. 2022|

Dopravci loni zaplatili za mýto 14,2 miliardy korun, nejvíce v historii

Dopravci loni zaplatili za průjezdy dálnic a silnic na mýtném rekordních téměř 14,2 miliardy korun. Meziročně jde o nárůst o 23 procent a zároveň jde o nejvyšší výběr za rok od začátku fungování mýta v roce 2007. K růstu přispěla přes koronavirová omezení během roku zejména nová struktura mýtných poplatků. Informoval o tom správce mýtného systému společnost CzechToll. Náklady na výběr mýta loni činily zhruba sedm procent z výběrů.
18. 1. 2022|

Vrcholí nákupní slevová kampaň Black Friday, stoupají také počty přepravovaných balíků

Nákupní slevová akce Black Friday přilákala do kamenných obchodů i na výdejní místa e-shopů a dopravců tisíce zákazníků. Slevové kampaně jsou letos výjimečně dlouhé. Někteří obchodníci je vztáhli i na celý měsíc. Kvůli výpadkům u dodavatelů je ale některé zboží hůř dostupné, hlavně elektronika. Lidé využívají slevové akce především k nákupu vánočních dárků. Pospíchají i kvůli zhoršující se epidemické situaci.
26. 11. 2021|

Šest týdnů do Vánoc: Zásilkové služby hlásí statisíce balíků týdně navíc a hledají brigádníky

Zásilkové služby už pocítily předvánoční nákupy. Za poslední dva týdny stoupl počet přepravovaných balíků řádově o statisíce, firmy shání také brigádníky. České televizi to potvrdily čtyři oslovené společnosti. Zvýšený zájem souvisí s blížícími se Vánocemi, ale i s přechodem kamenných obchodů do online prostředí.
14. 11. 2021|

Mobilita kvůli vývoji pandemie opět klesá, lidé doma pracují i tráví volný čas

Mobilita v Česku opět klesá. Souvisí to zřejmě se současnou vlnou koronavirové nákazy. Ukazují to data z telematických systémů i od dopravců, která Česká televize analyzovala. V hromadných prostředcích se na přelomu léta a podzimu počty cestujících původním počtům jenom přiblížily a teď zase klesají. I individuální cestování tento týden zřetelně zesláblo, řada dat ukazuje, že lidé zůstávají víc doma.
13. 11. 2021|

Pohonné hmoty dál prudce zdražují. Benzin přesáhl 37 korun za litr

Zdražování pohonných hmot neustává. Průměrná cena benzinu překročila 37 korun za litr. Více stál naposledy před devíti roky. Naftu řidiči tankují za víc než 36 korun. Obrat analytici zatím neočekávají.
12. 11. 2021|

Dopravci zatím spoje nechávají, do budoucna ale nevylučují omezení

Dopravci k dalšímu omezení spojů kvůli vládním omezením zatím nepřistoupili, ale nevylučují ho. Nedělní spoje pojedou normálně, dál se uvidí podle poptávky na začátku týdne. Vláda od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.
27. 2. 2021|

Stát letos kvůli pandemii ušetří za slevy na jízdném téměř dvě miliardy

Stát letos oproti původním plánům ušetří skoro dvě miliardy korun za slevy na jízdném. České televizi to potvrdily resorty financí a dopravy. Stát poskytuje slevu 75 procent seniorům a studentům. Například Středočeský kraj, který nabízí ještě štědřejší bonus, ho od nového roku ruší.
28. 12. 2020|

Stovky autobusových dopravců protestují proti vládě. Stěžují si na nízkou podporu

Zhruba tři stovky autobusových zájezdových dopravců na parkovišti PVA EXPO Praha Letňany protestují proti vládě. Vadí jim postupy při řešení podpory sektorů zasažených pandemií. Chtějí od státu vyšší podporu. Dopravci se začali v neděli dopoledne sjíždět na parkoviště letňanského výstaviště. Původně měli odpoledne vyrazit na protestní jízdu k Letišti Václava Havla, ale po domluvě s policisty se rozhodli, že nechtějí komplikovat dopravu v okolí letiště, a od záměru ustoupili.
20. 12. 2020|

Jedna jízdenka vládne téměř všem vlakům bez ohledu na dopravce. Zatím ale nebude platit v komerčních spojích

S novým jízdním řádem začne v neděli na železnici fungovat celostátní tarif. Cestující si tak budou moci koupit jednu jízdenku na jakoukoli trasu, i když na ní vystřídají více dopravců. Tarif zprvu zahrne všechny vlaky objednávané kraji či ministerstvem dopravy, později by pod něj mohli dopravci zařadit i své komerční spoje. Ceny budou odpovídat nynějšímu základnímu tarifu Českých drah, jízdenky bude možné sehnat v pokladnách dopravců a na e-shopu.
12. 12. 2020|

Stát chce zdražit mýtné. Proti jsou dopravci i Svaz průmyslu a obchodu

Dopravci si zřejmě v příštím roce za mýto připlatí. Stát plánuje zavedení nových sazeb mýtného, což by mělo zvýšit příjmy z něho zhruba o 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu ministerstva dopravy, který v pondělí projedná vláda. Změny se ovšem nelíbí podnikatelům. Návrh dále zavádí také změny platnosti dálničních známek, roční viněty budou místo kalendářního roku platit po dobu 365 dní.
15. 11. 2020|

Vláda schválila kompenzace. Podpoří dopravce, kulturu i sport, přispěje na nájmy a prodloužila Antivirus A

Vláda prodloužila Antivirus A do konce roku a také zvýšila podporu. Firmám, které musely zavřít, stát proplatí celé mzdy s odvody až do výše padesát tisíc korun. Vláda  také ve středu rozhodla, že přispěje podnikatelům na komerční nájmy, a to padesát procent z celkového nájemného za toto období, kdy měli uzavřený či omezený provoz. Zároveň schválila i pokračování programů COVID –⁠ kultura nebo COVID –⁠ sport. Kompenzace dostanou i zájezdoví autobusoví dopravci, na pokrytí ztrát z krize pro ně stát vyčlenil miliardu korun. Ministerstvo financí také odloží podnikatelům zasaženým zákazy úhradu některých daní.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 21:55|

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji

Poslední čtyři roky v Královéhradeckém kraji vládla koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Východočechů, KDU-ČSL a STAN, sestavená tehdy doslova pár minut po volbách, v rekordně krátkém čase jako první ze všech krajů ČR. Hejtmanské křeslo obhajuje Jiří Štěpán (ČSSD), který kandiduje v rámci koalice Spolu pro kraj.
4. 9. 2020|