Polští dopravci blokují hraniční přechody s Ukrajinou, protestují proti levnější konkurenci

Události ČT: Blokáda polsko-ukrajinských hranic (zdroj: ČT24)

Polští dopravci už deset dní blokují hraniční přechody s Ukrajinou. Protestují tak proti tomu, co označují za nespravedlivou ukrajinskou konkurenci. Místy už fronty dosahují až pětadvaceti kilometrů. Ve čtvrtek odpoledne se k nim na hodinu přidali i slovenští dopravci, kteří zablokovali silniční hraniční přechod ve Vyšném Nemeckém.

Jedním ze tří zablokovaných hraničních přechodů ve směru na Ukrajinu je Korczowa, kde protest způsobil dopravní kolaps. Podle policejních údajů tam stojí více než jeden tisíc vozů, většina s ukrajinskými registračními značkami.

V průjezdu jim od 6. listopadu brání polští autodopravci, kteří každou hodinu vpustí dva kamiony. Výjimku mají ty, které převážejí humanitární pomoc nebo vojenské vybavení.

Poláci chtějí zpět své pozice na trhu a ochranu před levnější konkurencí. „Evropská unie dopustila, že do Unie mohou vjet ukrajinské kamiony bez omezení. Před válkou byla potřeba vzájemná povolení a autodoprava byla regulovaná,“ řekl Stanisław Lecek, šéf Výboru na obranu polských autodopravců.

Do loňského února získávalo povolení přejet hranici ročně kolem 160 tisíc kamionů na obou stranách. Evropská unie ale omezení pro Ukrajince do června 2024 zrušila jako pomoc Ruskem napadené zemi, která není kvůli okupaci Černého moře schopna se jinak zásobovat.

„(Ukrajinci) letos za deset měsíců vykonali už 880 tisíc přejezdů, a to ještě není konec roku,“ tvrdí polský autodopravce Kamil Goszkowski.

Ukrajinské firmy od loňska převzaly 95 procent trhu, konkurenci drtí nízkými náklady na mzdy. Věc už řeší ministerstva, ale zatím se nedohodla.

Napětí na hranici i v diplomacii

„Jsme tu jako rukojmí. Bez toalet, bez jídla. Někteří sedm, osm či deset dní,“ stěžuje si na přechodu v Korczowe ukrajinský řidič kamionu Vasyl. „Dochází nám palivo, peníze i jídlo. Jak dlouho tady ještě budeme?“ ptá se další řidič Oleg.

Na přechodech už došlo i k menším potyčkám a napětí je patrné i v diplomatických kruzích. „Je to bolestivá rána do zad Ukrajiny. Apelujeme na konec blokády,“ prohlásil ukrajinský velvyslanec v Polsku Vasyl Zvarych.

Polští dopravci chtějí v blokádě vytrvat do 4. ledna. Vzorem jim jsou zemědělci, kteří si ve sporu o dovoz obilí vynutili ústupky. V krátké době tak jde o druhý vážný problém v polsko- ukrajinských obchodních vztazích.