Další škrty v platech státních zaměstnanců. Ministři projednávají propouštění už v tomto roce

Události: Škrtání v platech (zdroj: ČT24)

Snížit už letos počet státních zaměstnanců o tisíce a spolu s tím seškrtat výdaje na platy ve veřejné sféře o miliardy korun. To je nový plán vládní koalice, který má přispět ke snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard. Kabinet už zmrazil platy úředníků, hasiči a policisti dostanou přidáno méně. Jednotliví ministři mají za úkol na platech státních zaměstnanců šetřit i dál.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je pravděpodobné, že v roce 2022 se bude objem platů snižovat. „Myslím, že pokud ten závazek myslíme vážně a něco napíšeme do programového prohlášení, tak tomu programovému prohlášení musí odpovídat všechny rozpočty, včetně rozpočtu na rok 2022,“ uvedl.

Ministři vybírají ze dvou základních variant úspor. Počítají s provozními škrty i odložením některých investic. Jednání mezi ministrem financí Stanjurou a jednotlivými členy vlády v těchto dnech vrcholí. Ministři teď diskutují i o novém plánu: ušetřit další miliardy na platech státních zaměstnanců. Tentokrát i díky propuštění lidí, které už stát nebude potřebovat.

„Pokud máme ve svém programovém prohlášení závazek, že například snížíme počet státních úředníků, tak se to na objemu prostě projevit musí. Jinak bychom závazek nesplnili,“ míní Stanjura.

Opozice škrty kritizuje

Původní návrh státního rozpočtu, který loni na podzim předložila ještě Babišova vláda, počítal s tím, že na platy státních zaměstnanců půjde přes 252 miliard. Po zmrazení platů státních úředníků či soudců a po zpomalení růstu platů policistů nebo hasičů klesla částka na 247 miliard. Vláda chce ale ušetřit ještě víc.

„Za čtyři roky tohoto volebního období chceme dokázat snížit počty úředníků o deset procent a prostě v letošním roce už začínáme,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Plán škrtat ve výdajích kritizuje opozice. „Ať to udělají jakkoli, doplatí na to lidé. A to je to, co pětikoalice deklarovala, že neudělá, že na to nebudou doplácet lidé,“ myslí si exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ve středu kvůli rozpočtu zasedne tripartita

Ministři budou o úsporách za 80 miliard korun ve Strakově akademii znovu jednat v pondělí večer. V úterý má návrh státního rozpočtu na letošní rok projednat koaliční rada a ve středu zasedne tripartita. Na ní mají nový státní rozpočet posoudit zástupci zaměstnavatelů a odborů.

A právě největší odborová centrála plán na snížení počtu státních zaměstnanců a na související pokles plánovaného objemu platů ostře kritizuje. „V prvé řadě, pokud chtějí skutečně propouštět, tak ať zruší agendy, které stát vykonává. To je fér. Ale snižovat tam, kde už teď jsou podstavy nebo ohrozit tím bezpečnost nebo ohrozit tím budoucí ekonomiku, to je docela vážné,“ uvádí předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Pozastavení některých investic

O konkrétním plánu teď ministři vyjednávají. Někteří z nich už souhlasili s tím, že seškrtají desetinu provozních výdajů. „Asi kolem deseti procent z celkového rozpočtu jsme schopni ušetřit,“ předpokládá ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) s tím, že by ze dvou a půl miliardy mohlo jít o částku 250 milionů korun.

„My se snažíme najít ty úspory nejvíce v těch provozních kapitolách, snažíme se nešetřit na lidech. Myslím si, že úspory v řádu miliard korun, dvou miliard korun, jsme schopni na ministerstvu vnitra najít,“ říká šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vláda nakonec ušetří i díky pozastavení některých investic. „V podstatě kolegové jenom vyřadili ty, o kterých dneska víme, že je v roce 2022 nelze uskutečnit,“ přibližuje Stanjura.

Ministr financí chce, aby vláda schválila návrh státního rozpočtu na letošní rok příští týden. Poslanci by pak mohli ve sněmovně o nejdůležitějším zákonu roku hlasovat během března.

Kabinet může počítat s vyššími příjmy

Původní návrh rozpočtu na letošek podle představ předchozí vlády počítal se schodkem téměř 377 miliard. Plánované příjmy kabinet kalkuloval na víc než bilion a 550 miliard, výdaje pak měly přesáhnout bilion a 920 miliard korun.

Nová vláda hodlá ušetřit jen na výdajích 80 miliard. Zároveň ale kabinet může podle lednové makroekonomické prognózy počítat i s vyššími příjmy, zhruba o 60 miliard.

Ty hodlá použít na některé výdaje, s nimiž původní rozpočet nepočítal. V létě bude muset kabinet kvůli inflaci mimořádně valorizovat důchody, předpokládá to zákon a vyjde to zhruba na 17 miliard. Na další tři miliardy vláda odhaduje náklady na vyšší příspěvky na bydlení kvůli rostoucím cenám energií.