Stížností Pirátů a STAN kvůli přepočtu hlasů se bude zabývat soudce Filip, figuroval v nálezu k volebnímu zákonu

Připomínkami koalice Pirátů a STAN k přepočtu hlasů podle nového volebního zákona se bude jako ústavní soudce zpravodaj zabývat Jan Filip. Jméno, určené podle rozvrhu práce, zveřejnil soud na svém webu, stejně jako text návrhu. Odborník na ústavní právo a volební systémy je jako zpravodaj podepsaný pod letošním diskutovaným nálezem k volebnímu zákonu. Právě v reakci na něj se měnila právní úprava.

Spor se týká výkladu ustanovení paragrafů 48 a 50 volebního zákona, který upravuje přepočet hlasů na mandáty. Podle Pirátů a Starostů jde nový právní předpis proti smyslu nálezu, ve kterém soud zdůraznil zásady rovnosti volebního práva, rovnosti šancí kandidujících subjektů a zrušil například rozdělování mandátů za použití d'Hondtovy metody.

„Je zřejmé, že přijatá interpretace rozdělení mandátů optikou ústavněprávních záruk a principů nemůže obstát,“ stojí v návrhu, ve kterém se píše také o „extrémním rozporu s principy spravedlnosti“.

Piráti a Starostové se u nejprve u Nejvyššího správního soudu domáhali vyslovení neplatnosti zvolení Ondřeje Babky (ANO) v Jihočeském kraji, Karly Maříkové (SPD) v Karlovarském kraji a Jaroslava Dvořáka (SPD) ve Zlínském kraji. Podle návrhu měl soud za zvolené poslance prohlásit kandidáta Pirátů a STAN na Vysočině Miloně Slabého (STAN), kandidátku SPD v Jihomoravském kraji Petru Svedíkovou Vávrovou a kandidáta SPD v Olomouckém kraji Pavla Jelínka.

Nejvyšší správní soud však dospěl k závěru, že výklad zákona navrhovaný Piráty a STAN není správný. Podle specializovaného senátu neodpovídá systematice volebního zákona ani účelu konkrétních ustanovení. Ústavní stížnost směřuje právě proti rozhodnutí volebního senátu.

„Ústavní stížnost jsme podali zejména z přesvědčení, že je relevantní, aby se Ústavní soud vyjádřil k aplikaci volebního zákona provedené Státní volební komisí, kterou přijal Nejvyšší správní soud,“ sdělil ve středu místopředseda STAN Stanislav Polčák. Interpretace koalice podle něj umožní převedení více mandátů do druhého skrutinia. „A umožní tak realizovat vyrovnávací efekt přerozdělení mandátu, aby více odpovídal počtu odevzdaných hlasů,“ dodal.

Soudce Filip by měl nyní připravit koncept nálezu. Následně o něm bude jednat a hlasovat plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Pokud návrhu Pirátů a STAN vyhoví, bude se muset jejich volebním podnětem znovu zabývat Nejvyšší správní soud. Teoreticky pak skutečně může ještě dojít k přepočtu hlasů podle návrhu koalice.