Piráti a STAN podali ústavní stížnost kvůli výsledkům voleb, nesouhlasí s přepočtem hlasů na mandáty

Piráti a STAN se se stížností obrátili na Ústavní soud (ÚS), a to v souvislosti s přepočtem hlasů v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. ČT to potvrdila mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. Strany požadují zrušit rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), který zamítl jejich volební stížnost. V ní se domáhaly jiného přepočtu hlasů na mandáty, díky němu by hnutí STAN získalo o jednoho poslance navíc.

„Stížnost je podaná. Koalici v tomto zastupuje stále doktor Polčák,“ uvedla pro ČT mluvčí Pirátů Sadílková s odkazem na europoslance Stanislava Polčáka (STAN), který koalici zastupoval i v řízení před Nejvyšším správním soudem.

Právě jeho listopadové rozhodnutí navrhují Piráti a STAN zrušit, jak stojí v ústavní stížnosti, která je dostupná na webu soudu. Podle nich si NSS špatně vyložil paragrafy 48 a 50 volebního zákona, podle kterých se pomocí takzvané Imperialiho kvóty přepočítávají hlasy na mandáty. Tento způsob nahradil předchozí systém takzvaného D'Hondtova volebního dělitele, který v únoru zrušil Ústavní soud.

Volební senát NSS ale dospěl k závěru, že ustanovení špatně interpretovala koalice Pirátů a STAN. Její výklad podle soudu neodpovídá systematice volebního zákona ani účelu těchto ustanovení. Soud tak stížnost zamítl, stejně jako návrh, v němž koalice žádala vyslovit neplatnost zvolení tří poslanců a místo toho je nahradit třemi jinými kandidáty.

O poslanecký mandát měli podle návrhu koalice přijít Ondřej Babka (ANO), Karla Maříková (SPD) a Jaroslav Dvořák (SPD). Místo toho by do dolní komory měli usednout Miloň Slabý (STAN), Petra Svedíková Vávrová (SPD) a Pavel Jelínek (SPD). To by znamenalo, že by hnutí STAN získalo o poslance navíc, zatímco hnutí ANO by naopak o jeden mandát přišlo.

O stížnosti bude rozhodovat plénum Ústavního soudu, soudcem zpravodajem je Jan Filip. „Průměrně trvá rozhodování o plenárních návrzích devět až dvanáct měsíců, ale tato doba může být kratší i delší v závislosti na různých procesních záležitostech,“ řekla mluvčí ÚS Miroslava Číhalíková Sedláčková.