Hnutí STAN vybralo kandidáta na ministra průmyslu, jméno zveřejní v pondělí

Celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v neděli večer vybral a schválil kandidáta na ministra průmyslu a obchodu. Na Twitteru to oznámil předseda hnutí Vít Rakušan. Jméno kandidáta ale Starostové zveřejní až v pondělí. Vybírali ze čtyř kandidátů, řekl místopředseda STAN Petr Gazdík. Nový kandidát nahradí místopředsedu Starostů Věslava Michalika, který na nominaci rezignoval v uplynulém týdnu kvůli spekulacím o střetu zájmů.

„Věřím, že jde o zkušeného člověka, který přinese na resort odbornost a bude úspěšný,“ uvedl ke schválenému kandidátovi Rakušan. „A jak jsem už dříve slíbil, to jméno se jako první dozví Petr Fiala,“ doplnil.

Místopředseda STAN Gazdík řekl před jednáním výboru, že hnutí bude vybírat ze čtyř možných kandidátů, ale také nechtěl jejich jména upřesnit. „Jsou to velmi erudovaní kandidáti a každý z nich je schopen zastávat funkci ministra průmyslu a obchodu, což bude v příštím volebním období mimořádně těžká pozice,“ dodal Gazdík s poukazem na energetickou krizi, dostavbu nových jaderných bloků a na plán Green Deal navržený Evropskou komisí ke snížení emisí skleníkových plynů.

Podle webu Seznam zprávy by se ministrem průmyslu mohl stát ekonom z CERGE-EI Filip Matějka. Rakušan připustil, že roli ministra průmyslu by zvládl například někdejší plzeňský hejtman a bývalý ředitel Škody Transportation Josef Bernard. STAN s ním však počítá spíš v roli předsedy sněmovního rozpočtového výboru.

Předseda Starostů má jméno Michalikova náhradníka sdělit novému předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS) do pondělního dopoledne.

Prezident jmenoval v neděli Fialu premiérem. V pondělí pak Zeman plánuje zahájit sérii schůzek s kandidáty na ministry, jak plánoval před tím, než byl pozitivně testován na koronavirus. Schůzky by chtěl ukončit do 13. prosince. Potom bude možné chystat jmenování celé vlády, řekl prezident při ceremoniálu.