Prezident jmenoval Fialu předsedou vlády. Kabinet by mohl vzniknout v polovině prosince, čeká nový premiér

Události: Petr Fiala premiérem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým premiérem Petra Fialu (ODS) a ten složil slib. Hradní kancelář připravil zvláštní opatření kvůli prezidentově nákaze koronavirem. Oba politiky proto oddělila průhledná stěna. Jmenování premiéra ještě neznamená, že nová vláda nastupuje, to se stane až po jmenování ministrů. Kandidáty na ně sice Fiala představil již v polovině listopadu, Zeman však dal najevo, že je s jednou nominací nespokojen. Po jmenování premiéra řekl, že platí, že od pondělí začnou jeho konzultace se všemi kandidáty na ministry, potrvají do 13. prosince.

Ve čtvrt na jednáct přijelo na lánský zámek auto s Petrem Fialou, o tři čtvrtě hodiny později začalo samotné jeho jmenování předsedou vlády. Jmenovací dekret podepsal Miloš Zeman již v sobotu. Dokument potom podstoupil ozařování ultrafialovým světlem, které by mělo zahubit případné virové částice. V 11:03 Fiala slovem „slibuji“ a podpisem složil slib.

I když je Fiala jmenován, u moci zůstává Babišova vláda v demisi až do jmenování nového kabinetu jako celku. Vládnout bude nejméně do třetího prosincového týdne. Zeman po jmenování premiéra potvrdil, že i když má nařízenou izolaci, platí, že od pondělí zahájí konzultace se všemi kandidáty na ministry. „Tento seriál skončí 13. prosince. Od té doby bude možné připravovat ustavení vlády jako celku,“ prohlásil.

S nominanty se chce setkávat v abecedním pořadí od kandidáta na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Ten do Lán dorazí v pondělí na třetí hodinu a chce s prezidentem probrat vize a cíle pro resorty svěřené Pirátům.

Záznam jmenování Petra Fialy předsedou vlády (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) i nově jmenovaný premiér počítají s tím, že noví ministři nastoupí v polovině příštího měsíce. Fiala bude chtít po schůzkách prezidenta se všemi ministerskými kandidáty s hlavou státu také ještě jednou hovořit. „Setkám se s panem prezidentem a celé to uzavřeme. Očekávám, že v polovině prosince by mohla být jmenována celá vláda. To je realistický termín,“ uvedl.

Babiš pogratuloval Fialovi ke jmenování novým předsedou vlády s tím, že doufá v co nejrychlejší výměnu kabinetů. „Pan prezident do 13. prosince ukončí rozhovory s ministry, takže věřím, že ve stejném týdnu bude jmenována nová vláda,“ uvedl.

Již dříve Miloš Zeman prohlásil, že jednoho z navržených ministrů nechce jmenovat. Oficiálně jméno nikdo neoznámil, hovoří se však o kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavském (Piráti). Po soukromém rozhovoru se Zemanem následujícím po svém jmenování připustil nový premiér, že na prezidentově postoji se nic nezměnilo. „Výhrady přetrvávají. Věřím, že mohou být rozptýleny rozhovory, které pan prezident povede. Nemám v úmyslu nic na nominaci, jak jsem ji podal, měnit,“ poznamenal.

Ministerští kandidáti ovšem beztak nyní nejsou kompletní. Věslav Michalik (STAN), který se měl stát šéfem resortu průmyslu a obchodu, se nominace vzdal. Starostové slíbili, že jeho náhradu představí v pondělí. Místopředseda hnutí Petr Gazdík uvedl, že vybírají ze čtyř kandidátů.

Tiskový brífink Petra Fialy po jmenování premiérem (zdroj: ČT24)

Jmenování premiéra přes plexisklo

Jmenování premiéra zkomplikoval fakt, že byl prezident ve čtvrtek pozitivně testován na koronavirus, a musí tedy být čtrnáct dní v izolaci, i když nemá příznaky onemocnění covid-19.  Kvůli tomu byl ústavní akt přeložen z pátku na neděli.

Místnost, kde se nakonec konal, byla rozdělena na dvě části. K menší přiléhala plexisklová krychle, ve které se pohyboval prezident doprovázený pouze zdravotníky, ve druhé ostatní účastníci – Petr Fiala, vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, hradní ceremoniář Vladimír Kruliš a novináři. Ti při příchodu do Lán podstoupili testy na koronavirus.

Miloš Zeman poprvé od své říjnové hospitalizace vystoupil naživo před televizními kamerami. Kvůli nákaze koronavirem jej však od ostatních oddělilo plexisklo.
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Že je možné, aby se člověk s nařízenou izolací setkal s někým jiným než se zdravotníky, kteří o něj pečují, případně s lidmi, s nimiž žije ve společné domácnosti, přes průhlednou stěnu, připustila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Zdůraznila však, že oba lidé musí být odděleni opravdu neprodyšně. Hrad podle ní okolnosti jmenování premiéra konzultoval se středočeskou krajskou hygienickou stanicí. S přípravou také pomáhal ředitel nemocnice v Říčanech a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Ústavní právník Marek Antoš před ceremoniálem uvedl, že si nemyslí, že by mohl být problém, že si Zeman s Fialou nepodají ruce, přestože ústava předepisuje, že se premiérský slib skládá do prezidentových rukou. „Slíbí, co slíbit mají. Prezident republiky jejich projev vůle přijme, stvrdí to podpisem na listině,“ popsal právník, co považuje za postačující. Zdůraznil, že „kdo psal ústavu, určitě nepředpokládal, že přijde covid“.

Fiala doufá v dobrou spolupráci. Vyzval ty, kdo váhají, ať se jdou očkovat

Zeman v krátkém projevu po jmenování Fialy – v němž nového premiéra oslovil i křestním jménem – připomněl, že na přelomu století byl také předsedou vlády. „Řídil jsem se dvěma zásadami: Vážit si lidí, kteří v životě něco dokázali, a nevážit si žvanilů, za kterými není viditelná práce, a kteří zato radí jiným, jak mají pracovat. To se týkalo jak novinářů, zejména politických komentátorů, tak i neúspěšných politiků,“ poznamenal.

Fiala prohlásil, že věří „v dobrou spolupráci“ s prezidentem i v budoucnu. Po soukromém jednání s hlavou státu kritizoval nově jmenovaný premiér některé kroky nynější vlády. Domnívá se, že jeho kabinet bude muset „něco udělat se špatným hospodařením státu, opravit špatně připravený rozpočet, zabývat se cenami energií“.

Speciální vysílání ČT24 ke jmenování Petra Fialy premiérem (zdroj: ČT24)

Vyzval také ty, kdo váhají, zda se očkovat proti covidu-19, „aby to zvážili, aby nad tímto krokem přemýšleli a aby ho udělali“. Poděkoval a vyjádřil podporu zdravotníkům, „kteří v těžkých podmínkách, s nesmírným nasazením zachraňují lidské životy“. Apeloval na zodpovědnost.

„Svoboda se pojí se zodpovědností. Pokud se chceme vyvarovat zákazů, povinností, mnoha nepříjemných věcí, které jsou spojeny s onemocněním covid-19, tak je potřeba, abychom se chovali zodpovědně a každý z nás udělal něco pro to, abychom tuto nemoc překonali,“ řekl Fiala.

Petr Fiala dostal již několik gratulací ke jmenování. Kromě premiéra v demisi Babiše mu blahopřála slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i premiér téže země Eduard Heger. „Ať je změna i v těchto těžkých časech ve prospěch všech občanek a občanů Česka. Těším se na další úzkou spolupráci s naším tradičně nejbližším sousedem,“ uvedla prezidentka. 

Zeman byl 48 dní v nemocnici

Neděle je druhý z termínů, které Hrad pro jmenování nového premiéra stanovil. Původně chtěl Zeman jmenovat Fialu již v pátek. Protože však byl předchozí den pozitivně testován a následně převezen do nemocnice, páteční termín odřekl.

Po pozitivním testu na koronavirus pobyl Miloš Zeman v nemocnici dva dny, dostal monoklonální protilátky, podle lékařů se ale u něj neprojevily žádné příznaky covidu. To přičítají faktu, že je proti této nemoci očkován.

V Ústřední vojenské nemocnici ležel předtím prezident půl druhého měsíce kvůli komplikacím, které provázely jeho chronické onemocnění. Zpočátku byl na jednotce intenzivní péče, na žádost Senátu oznámila nemocnice v polovině října, že je prognóza dalšího vývoje značně nejistá. Později se ale jeho stav zlepšil.

Lékaři přesto Zemanovi doporučovali, aby v nemocnici zůstal déle, což odmítl. Bez zdravotnické péče ale hlava státu nezůstává, v Lánech se o něj starají sestry ze společnosti Senior Home Group. Docházet za ním má i fyzioterapeut z ÚVN a na kontroly ředitel nemocnice Miroslav Zavoral.