Prezident se vrátil z nemocnice do Lán. Izolace kvůli koronaviru zkomplikuje jmenování premiéra

Krátce před čtvrtou odpoledne vjela do hlavní brány lánského zámku sanitka s prezidentem Milošem Zemanem, která o půl hodiny dříve opustila Ústřední vojenskou nemocnici. Hlava státu tak ukončila dvoudenní hospitalizaci. V nemocnici byl Zeman kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. V neděli chce v Lánech jmenovat novým premiérem Petra Fialu (ODS), Hrad ale nesdělil, jakým způsobem se tak stane. Podle ministerstva zdravotnictví se i na prezidenta vztahuje povinnost zůstat dva týdny od pozitivního testu v izolaci.

Miloš Zeman byl v Ústřední vojenské nemocnici od čtvrtka, opustil ji v sobotu po půl čtvrté odpoledne, kdy jej sanitka odvezla do Lán. Hospitalizován byl po pozitivním testu na koronavirus jen několik hodin po svém propuštění po předchozí hospitalizaci.

Ta začala 10. října, podle lékařů se léčil kvůli zhoršení svého chronického onemocnění. Chirurg Pavel Pafko, jenž je členem konzilia, které nemocnice sestavila pro konzultace prezidentova zdravotního stavu, uvedl, že má hlava státu potíže s játry.

Odjezd sanitky z ÚVN
Zdroj: ČT24

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke dala najevo, že Zeman nemocnici ve čtrvrtek dopoledne opouštěl na své přání. Lékaři včetně členů konzilia mu doporučovali, aby v ní zůstal déle. V Lánech ale nezůstane bez zdravotní péče, o stav hlavy státu budou pečovat sestry ze společnosti Senior Home Group a bude za ním dojíždět fyzioterapeut z ÚVN.

Podle nemocnice nemá prezident navzdory pozitivnímu testu na koronavirus žádné příznaky covidu-19, což zdravotníci přičítají i tomu, že je očkován a dostal i posilující dávku. Preventivně mu však podali i monoklonální protilátky.

Podobu jmenování nového premiéra prezident odsouhlasil

Prezidentská kancelář se připravuje na jmenování Petra Fialy novým premiérem. Zeman jej původně chtěl jmenovat v pátek, po své poslední hospitalizaci musel tento akt odložit. Nakonec Hrad oznámil, že to učiní v neděli v 11 hodin. Šéf kanceláře Vratislav Mynář v sobotu podvečer uvedl, že Zeman odsouhlasil podobu nedělního ceremoniálu, více detailů ale nesdělil. Mluvčí ODS Václav Smolka následně řekl, že hradní kancelář večer ODS ujistila, že jmenování bude odpovídat hygienickým opatřením.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová a také ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) zdůraznili, že prezident musí být po pozitivním testu dva týdny v izolaci, takže s Fialou se nemůže sejít. Podle Svrčinové je potřeba, aby byli v různých místnostech. 

Podle Vojtěcha i premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) však je možné jmenovat nového předsedu vlády i na dálku. Svrčinová v sobotu upřesnila, že podrobnosti řeší s hradní kanceláří ředitel středočeské krajské hygieny Tomáš Vodný. V úvahu by podle ní připadalo třeba oddělení obou politiků skleněnou stěnou, ta by však musela místnost zcela přehradit. „Skleněná bariéra, kdyby byla, tak by to měla být úplná uzávěra od jedné do druhé části místnosti. Komunikovat by mohli přes nějaké mikrofony,“ míní Svrčinová.