Zeman je pozitivní na covid a zpět v nemocnici. Pozastavil pracovní program, Fialu v pátek nejmenuje

Prezident Miloš Zeman má pozitivní test na covid-19, potvrdil v tiskové zprávě jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Krátce před půl osmou večer ho sanita převezla z Lán zpět do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze. Po dobu léčby prezident pozastaví pracovní program, předsedu ODS Petra Fialu tak premiérem v pátek nejmenuje.

„Prezident republiky Miloš Zeman byl v rámci standardů poskytovatele domácí péče ve čtvrtek dne 25. listopadu 2021 v odpoledních hodinách na zámku v Lánech testován na přítomnost onemocnění covid-19. Výsledný test byl bohužel pozitivní,“ píše Ovčáček v tiskové zprávě. O návratu do ÚVN bylo podle Ovčáčka rozhodnuto ve spolupráci s ošetřujícím lékařem Miroslavem Zavoralem.

Zavoral nicméně serveru Seznam Zprávy řekl, že Zemana nechal otestovat kvůli rizikovému kontaktu on. Dodal, že šlo o „kontakt pracovníka z Lán“. Do nemocnice podle ošetřujícího lékaře prezidenta převezli, aby mu preventivně aplikovali monoklonální protilátky.

„Preventivní testování je běžná praxe při přijetí do zdravotní péče v domácím prostředí, a zároveň mu byl test proveden i z důvodu kontaktu s pozitivně testovanou osobou,“ vysvětlila mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Nakaženým člověkem, se kterým se Zeman v uplynulých dnech setkal, byla zaměstnankyně Kanceláře prezidenta republiky. Serveru iDNES.cz to řekl Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group, která dostala na starosti zdravotní péči o Zemana v Lánech. Na nakaženou ženu se přišlo při preventivním testování každého, kdo by měl k prezidentovi v Lánech přístup.

Poté byl proveden test i prezidentovi. „Vpodvečer jsme z ÚVN, jejíž laboratoř testy zpracovávala, jako první obdrželi informaci, která potvrzovala pozitivní test na covid-19 u pana prezidenta,“ řekl serveru Šťastný.

„Žádanky na tyto testy jsem osobně vystavoval já a jsou v systému ISIN (Informační systém infekční nemoci). Byly vydány z mého rozhodnutí a rozhodnutí našeho zdravotnického zařízení,“ sdělil Šťastný. Reagoval tak na Zavoralovo vyjádření, že on nechal prezidenta odpoledne testovat. Až následně byly podle Šťastného vzorky převezeny do ÚVN. „Čili jde možná o nějakou dezinterpretaci, protože v laboratoři ÚVN se potvrdila pozitivita. Odběry a indikaci jsme prováděli my,“ dodal Šťastný.

Události, komentáře: Prezident Zeman má covid (zdroj: ČT24)

Týden až dva hospitalizace

Sanita se Zemanem dorazila do nemocnice před půl osmou, doprovázelo ji několik vozů ochranné služby a policie. Zinke v tiskové zprávě uvedla, že prezident nemá příznaky onemocnění covid-19. Proti koronaviru je očkován třemi dávkami.

Po aplikaci protilátek zůstane Zeman v ÚVN na pozorování. V pátek měl v Lánech jmenovat Petra Fialu (ODS) novým premiérem. V dalším týdnu měl v plánu setkání s kandidáty na ministry. Po dobu hospitalizace ale program pozastaví.

Vedoucí lékařského konzilia prezidenta Tomáš Zima uvedl, že prezident Zeman je očkovaný třetí posilující dávkou proti covidu. Imunitu by tak měl mít dostatečnou. Podání protilátek podle něj bylo včasné.

„Můžeme předpokládat, že to bude krátká hospitalizace, pan prezident je bez příznaků a to si přejme i nadále,“ říká Zima. Komplikace spojené s prezidentovou stávající nemocí jater neočekává. Odhaduje, že zpět k pracovnímu programu by se mohl prezident vrátit do jednoho až dvou týdnů.

Zeman v Lánech nepobyl ani den

Právě z ÚVN byl přitom Zeman ve čtvrtek dopoledne propuštěn. Strávil zde měsíc a půl. ÚVN před opětovnou hospitalizací v tiskové zprávě uvedla, že hlavě státu doporučila další setrvání v péči lékařů. Vzhledem ke zlepšení jeho zdravotního stavu ale jeho rozhodnutí respektovala. V Lánech o něj měly pečovat všeobecné sestry ze společnosti Senior Home Group.

Zeman byl v ÚVN od 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení a pak na lůžko dlouhodobé péče.

Události ČT: Prezident byl po návratu do Lán opět převezen do nemocnice. Nakazil se koronavirem (zdroj: ČT24)