Státní zástupce obžaloval nakladatelství kvůli knize popírající holocaust

Státní zástupce obžaloval nakladatelství Bodyart Press kvůli vydání a šíření knihy Mýtus šesti milionů, která popírá holocaust. Obžalována je ještě jedna osoba, která je nejspíš bezprostředně spjatá s nakladatelstvím, její identita ale zatím není známá. Případem se bude zabývat Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou. Podle trestního zákoníku hrozí za popírání genocidy až tři roky vězení. Vydavatelství se hájí tím, že titul vydalo pouze ke studijním účelům.

„V této trestní věci byla státním zástupcem podána k Okresnímu soudu ve Žďáru nad Sázavou obžaloba na jednu fyzickou a jednu právnickou osobu ve stejném skutkovém rozsahu, jak bylo navrženo policejním orgánem,“ uvedl bez bližších podrobností státní zástupce Martin Černý. O případné vině a možném potrestání tak nyní budou rozhodovat soudy.

Vyšetřovatelé se knihou začali zabývat začátkem loňska, kdy na nakladatelství a jeho produkci upozornil Deník N. Publikací Mýtus šesti milionů se tehdy zabývalo i Vrchní státní zastupitelství v Praze, které věc předalo na Vysočinu. Ve Žďáru nad Sázavou totiž bydlí jednatelka společnosti.

Tamní policie ale případ letos v březnu odložila, protože podle ní nešlo o trestný čin. S tím nesouhlasilo Nejvyšší státní zastupitelství, které nechalo rozhodnutí přezkoumat, a policie musela případ znovu otevřít.

Popírání genocidia je podle českého práva trestným činem, za který hrozí až tři roky vězení. Vydavatelství se hájí tím, že titul vydalo pouze ke studijním účelům, což také uvádí pod tiráží publikace z roku 2016.

Mýtus šesti milionů je jednou z nejznámějších publikací popírajících holocaust. Autor útlého spisku David Hoggan například tvrdí, že údaj o šesti milionech židovských obětí nacismu je „záměrným a bezostyšným“ paděláním historie a že jde o „legendu genocidy“.