Lidovečtí kandidáti na ministry couvli, zcela jasno nemají ani Piráti a Starostové

Místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková nechce být ve vládě. Oznámila, že dá přednost rodině. Spojována byla s postem ministryně práce a sociálních věcí. Web Novinky.cz uvedl, že místo ní by se resortu mohl nakonec ujmout lidovecký předseda Marian Jurečka. Ve vládě nebude ani další místopředseda strany Petr Hladík, o němž se spekulovalo v souvislosti s ministerstvem životního prostředí. Ani některé zbylé strany pětikoalice zatím nemají jasno o všech svých ministrech.

Když lidovci oznamovali, že v koaličním vyjednávání pro sebe získali ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí, zdálo se docela jasné, kdo posty obsadí. Marian Jurečka se měl po čtyřech letech vrátit do resortu zemědělství, který vedl již v Sobotkově vládě, Petr Hladík by se ujal životního prostředí a Šárka Jelínková resortu práce a sociálních věcí. Nic z toho již neplatí.

„Mám rodinu, od které by mě při každodenní práci v Praze dělilo téměř tři sta kilometrů. Moje rodina je pro mě důležitá. Kdybych se totiž stala ministryní, tak vím, že bych této roli nemohla dát maximum, které vyžaduje. Myslím si, že je úplně v pořádku to říct narovinu,“ oznámila místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka Jelínková na Twitteru.

Dodala, že v kroměřížském regionu, který zastupuje v horní parlamentní komoře, chce „skutečně žít, abych měla stále kontakt s místními lidmi“.

Velmi podobně zdůvodnil, proč nechce do Prahy, Petr Hladík, který je nyní prvním náměstkem brněnské primátorky. „Miluji svou rodinu a miluji Brno. A proto teď nemůžu jít do Prahy a dělat ministra životního prostředí, i když jsem tu nabídku dostal,“ uvedl.

„Určitě to není žádná komplikace, jednání se stále vedou. My samozřejmě nemáme jen jednotlivé osoby, ale máme velmi odborně postavenou odbornou komisi KDU-ČSL právě pro životní prostředí,“ řekl k situaci předseda poslaneckého klubu strany Marek Výborný.

Ambici vstoupit do vznikající Fialovy vlády tak má z původní trojice pouze Marian Jurečka. Podle Novinek se nakonec nevrátí na ministerstvo zemědělství, nýbrž se sám ujme resortu práce a sociálních věcí. On sám se zatím nechtěl k personálním otázkám vyjádřit. Proto ani není jasné, koho nakonec lidovci nominují na ministry zemědělství a životního prostředí.

Ani Richterová, ani Pekarová Adamová, ani Jelínková

Ministerstvo práce a sociálních věcí, které v posledních třech letech vedla Jana Maláčová (ČSSD), v Šárce Jelínkové přišlo již o třetí potenciální ministryni, o níž se spekulovalo. Po volbách existovaly úvahy, že by se ho mohly ujmout Olga Richterová (Piráti) nebo Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Obě však nakonec kandidují do vedení sněmovny – Pekarová Adamová na předsedkyni, Richterová na místopředsedkyni.

Zatím jediným potvrzeným členem vlády je předseda ODS Petr Fiala, který by se měl stát premiérem. Je jmenován v koaliční smlouvě, již v pondělí podepsali předsedové pěti stran, které chtějí nový kabinet sestavit. U ostatních resortů ale zatím strany pouze zveřejnily, které z nich připadnou. ODS jich má mít pět, STAN čtyři, Piráti a lidovci po třech a TOP 09 bude mít dva ministry plus předsedkyni sněmovny.

Kandidáty na ministry nemají ani další strany

Zcela jasno zatím není ještě ani ve druhé koalici. Za Piráty by ve vládě měl usednout předseda Ivan Bartoš jako ministr pro místní rozvoj a Jakub Michálek, který prozatím šéfuje poslaneckému klubu. Ten se má stát ministrem pro legislativu. Zda bude resort zahraničí řídit často zmiňovaný Jan Lipavský, ještě není jisté.

„Tohle se bude řešit, až se posuneme do další fáze, kdy bude vyjednávat předseda Petr Fiala s panem prezidentem, až vláda Andreje Babiše podá demisi,“ řekl Bartoš.

Události ČT – Sestavování nové vlády (zdroj: ČT24)

Hnutí STAN povede čtyři resorty, zcela jasno je u vnitra a školství. Vnitro má připadnout předsedovi Vítu Rakušanovi a druhý resort místopředsedovi Petru Gazdíkovi. Otazníky visí nad průmyslem a evropskými záležitostmi. „Máme několik kandidátů a celostátní výbor Starostů a nezávislých vybere až na svém jednání. V současné chvíli se to uvnitř hnutí diskutuje,“ doplnil k personáliím Gazdík.

Výběr kandidátů už teď kritizuje hnutí ANO, které míří do opozice. Nová koalice totiž prý neobsazuje resorty podle odbornosti. Petr Fiala chce seznam ministrů svého kabinetu nejdříve ukázat prezidentovi. Stát by se tak mělo poté, co ho jmenuje premiérem.