Lidovci i TOP 09 schválili koaliční smlouvu. KDU-ČSL bude mít tři ministry, TOP 09 dva

Lidovci schválili koaliční smlouvu budoucí vlády (zdroj: ČT24)

Širší vedení KDU-ČSL schválilo koaliční smlouvu, na které se dohodly špičky koalic SPOLU a PirátiSTAN. Budou mít podle ní ministry práce a sociálních věcí, zemědělství a životního prostředí. Kromě lidovců schválilo koaliční dohodu v pátek i širší vedení TOP 09. Straně připadne resort zdravotnictví a bude mít i ministra pro vědu, výzkum a inovace. Protože vedení ODS i STAN na dohodu kývlo již ve čtvrtek, zbývá už pouze stanovisko Pirátů.

„Tyto dokumenty byly jednomyslně přijaty. Byl přijat jak koaliční program, tak koaliční smlouva,“ řekl předseda strany Marian Jurečka. Dal najevo, že ho výsledek jednání potěšil. Spokojen je Jurečka i s tím, které resorty jeho straně připadnou. Bude mít ministry práce a sociálních věcí, životního prostředí a zemědělství.

Zatímco s resortem zemědělství mají již lidovci v minulosti zkušenosti (řídil ho právě současný šéf křesťanských demokratů), ministerstvo práce nikdy na starosti neměli. Jurečka připustil, že to bude výzva, zdůraznil však, že mají sociální věci v gesci v některých krajských radách. „Věřím, že to zvládneme. I jsme si dali hodně záležet na tom, co je napsáno v programovém dokumentu v sociální oblasti,“ podotkl.

S ministerskými posty – byť jejich obsazení strana ještě nepotvrdila – bývají spojováni samotný Jurečka, místopředsedkyně Šárka Jelínková, případně místopředseda Petr Hladík. Další lidovečtí politici budou usilovat o vlivné posty v Poslanecké sněmovně.

Předseda poslaneckého klubu Marek Výborný po jednání lidovecké celostátní konference řekl, že klub nominuje na místopředsedu sněmovny Jana Bartoška, na předsedu sněmovního výboru pro sociální politiku Víta Kaňkovského a na předsedu výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka. Do čela stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny budou lidovci prosazovat Marii Jílkovou.

Na dohodu kývla i TOP 09

Kromě lidovců schválil koaliční smlouvu i výkonný výbor TOP 09. „Výsledkem debaty na výkonném výboru TOP 09 je schválení koaliční smlouvy. Občané České republiky od nás očekávají, že rychle vytvoříme kompetentní vládu, která začne co nejdříve řešit energetickou krizi a další neodkladné problémy naší země. Dnes k tomu udělala TOP 09 důležitý krok,“ uvedla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Podle informací ČT diskutovaly špičky TOP 09 hlavně o konkrétních ministerstvech. Některým členům širšího vedení strany se nelíbilo, že jedním ze dvou resortů, které na TOP 09 zbudou, by měl být post člena vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Pekarová Adamová však ujistila, že věda byla pro TOP 09 vždy důležitá a zásadní. „Na ni je navázána naše konkurenceschopnost a úspěch celé České republiky,“ uvedla.

Strana bude mít dvě vládní křesla, kromě ministra pro výzkum vývoj to bude ministr zdravotnictví. V souvislosti s resortem zdravotnictví se hovoří o místopředsedovi TOP 09 Vlastimilu Válkovi, druhý post by podle spekulací mohla obsadit Helena Langšádlová. To však předsedkyně strany nepotvrdila. „Vyčkejme, přece jenom ještě nevznikla tato vláda,“ uvedla.

Na TOP 09 zbylo ze všech vládních stran nejméně ministrů, zato však bude její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová kandidovat na předsedkyni Poslanecké sněmovny.

Piráti se rozhodnou o víkendu

Po říjnových volbách začalo o vytvoření nové vlády jednat pět stran, které mají v nové Poslanecké sněmovně většinu 108 hlasů. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidovaly společně jako koalice SPOLU, Piráti a STAN také vytvořili volební koalici. Předsedové všech stran představili dohodu o společné vládě ve středu. Potřeba je ale i souhlas širšího vedení každé partaje.

První dvě strany smlouvu schválily již ve čtvrtek, lidovci a TOP 09 jednali v pátek. Zbývají Piráti, kteří budou dohodu projednávat o víkendu. V pondělí by pak měly strany smlouvu podepsat.

Předsedou nové vlády by měl být předseda ODS a premiérský kandidát koalice SPOLU Petr Fiala. Koalici SPOLU podle smlouvy připadne deset vládních křesel, dalších sedm si rozdělí Piráti a STAN, a to v poměru tři ku čtyřem. Z deseti vládních postů koalice SPOLU získá pět ODS, lidovci tři a zbylé dva TOP 09.