ODS i STAN souhlasí s koaliční smlouvou. Starostové mají mít čtyři ministerstva, Piráti tři

Události ČT: Schvalování koaliční smlouvy ve stranách (zdroj: ČT24)

Výkonná rada ODS jednoznačně schválila koaliční smlouvu nově vznikající vlády. Také celostátní výbor STAN podpořil velkou většinou koaliční dohodu, na které se v úterý shodly koalice SPOLU a Pirátů a Starostů. Předseda Vít Rakušan potvrdil, že STAN obsadí ministerstva vnitra, školství, průmyslu a obchodu a pro evropské záležitosti. Pirátům připadnou resorty pro místní rozvoj, zahraničí a pro legislativu. Dokumenty koaliční dohody se jejich předsedové chystají podepsat 8. listopadu.

Koaliční smlouvu a programové prohlášení ve čtvrtek jednoznačně schválila výkonná rada ODS. Oznámil to předseda strany a kandidát na premiéra Petr Fiala. Kromě křesla premiéra by měla ODS v nové vládě získat dalších pět ministerstev. Půjde o resorty financí, dopravy, spravedlnosti, kultury a obrany. O personálním obsazení úřadů ale podle něj nejednali. 

O dvou ministrech už mají Starostové jasno

STAN a Piráti si sedm resortů rozdělí v poměru čtyři ku třem. Starostové už mají jasno o personálním obsazení dvou ministerských postů, u dvou mají víc alternativ. Na tiskové konferenci uvedli, že je chtějí oznámit, až bude sestavením vlády pověřen předseda ODS Petr Fiala. „Domnívám se, že rozdělení křesel v budoucí vládě dobře odráží výsledky voleb do sněmovny,“ dodal Rakušan.

Celostátní výbor STAN jednal i o detailech spolupráce s Piráty. Místopředseda hnutí Petr Gazdík před zasedáním upozorňoval například na diskusi o obsazení ministerstva pro místní rozvoj, které připadne ministrovi za Pirátskou stranu. „Pokud Starostové obětují tohle ministerstvo, je to citlivá věc, protože jsme na úřad historicky soustředili největší pozornost,“ uvedl odpoledne Gazdík.

Rakušan také předpokládá, že ministr vnitra nadále povede Ústřední krizový štáb (ÚKŠ). Při diskusích koalic SPOLU a Pirátů a Starostů podle něj nezaznělo, že by tomu mělo být jinak. Ministrem vnitra bude s nejvyšší pravděpodobností právě Rakušan.

Brífink STAN k podpoře koaliční dohody (zdroj: ČT24)

Nový většinový kabinet bude mít osmnáct členů, oproti současné vládě ANO a ČSSD v něm přibudou ministři pro legislativu, pro evropské záležitosti a pro vědu, výzkum a inovace. Koaliční dohodu chtějí strany zveřejnit až po pondělním podpisu.

Kandidát na premiéra Fiala ve čtvrtek uvedl, že v sobotu se spojí s prezidentem Milošem Zemanem. Předpokládá, že hlavu státu seznámí s povolebním vyjednáváním a dohodou pěti stran o podobě budoucí vlády.