Zemana přeložili na standardní lůžko, do konce týdne bude jednat s Babišem i Fialou

Prezidenta Zemana přeložili v ÚVN na standardní lůžkové oddělení (zdroj: ČT24)

Prezidenta Miloše Zemana přeložili v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) z jednotky intenzivní péče na standardní lůžko. V pátek a sobotu bude podle Hradu jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a kandidátem koalice SPOLU na premiéra Petrem Fialou (ODS). Osobně ho však politici navštívit nesmí. Podle ÚVN vedla ke zlepšení prezidentova stavu léčba, zejména komplexní nutriční podpora.

Nemocnice v krátkém prohlášení uvedla, že zprávu zveřejnila se souhlasem prezidenta. Důvodem hospitalizace byly komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění, k nimž vedl zhoršený příjem potravy a tekutin.

„Zdravotní stav při příjmu do nemocnice nepochybně vyžadoval intenzivní péči. Léčba, a to zejména komplexní nutriční podpora, poskytnutá na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN, vedla ke zlepšení prezidentova klinického stavu. Dnes, to je ve čtvrtek 4. listopadu 2021, byl prezident republiky přeložen na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení ÚVN,“ sdělila nemocnice v tiskovém prohlášení. 

Ústřední vojenská nemocnice od středy zpřísnila pravidla pro návštěvy pacientů. Do odvolání jsou zakázané návštěvy osob hospitalizovaných na akutních i rehabilitačních odděleních, kam byl Zeman přeložen. Důvodem je podle nemocnice zhoršující se epidemická situace v zemi související s výskytem covidu-19 a dalších respiračních onemocnění. 

„Rehabilitační lůžka jsou lůžka akutní, vztahuje se na ně proto ve středu oznámený zákaz návštěv,“ konstatovala mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Prezident je v nemocnici od 10. října, s Babišem i Fialou se spojí, osobně ale přijít nemohou

Prezident je hospitalizován od 10. října. Z lánského zámku jej do Ústřední vojenské nemocnice odvezla ambulance krátce po odjezdu premiéra Andreje Babiše, který se předtím s hlavou státu sešel na zhruba půlhodinové jednání. Podle Hradu byl prezident v předcházejících dvou týdnech nemocen, hlasoval kvůli tomu ve sněmovních volbách přímo v Lánech a na doporučení svého ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala zrušil účast v televizní debatě.

Babiš i lídr koalice SPOLU a předseda ODS Petr Fiala žádali o setkání s Milošem Zemanem, jakmile to bude možné. Hrad nyní oznámil, že prezident s oběma politiky bude jednat, avšak dálkově. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se hlava státu v pátek „spojí s předsedou vlády Andrejem Babišem“ a v sobotu bude „prostřednictvím videokonference jednat s předsedou Občanské demokratické strany Petrem Fialou“.

Babiš upřesnil, že bude s hlavou státu hovořit telefonicky. Že nakonec nebude moci do nemocnice na osobní návštěvu, kterou měl původně domluvenou na páteční dopoledne, se mu však nelíbí. „Nechápu, když jsem třikrát očkovaný a šel bych tam s respirátorem, proč bych ho nemohl navštívit,“ řekl předseda vlády.

Zeman také podle Hradu uložil své kanceláři připravit návrhy rozhodnutí o přijetí demise vlády a o pověření kabinetu výkonem funkce do ustanovení nového.

Vystrčil: O dalším postupu rozhodneme 9. listopadu

Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Poslanecké sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.  

„Organizační výbor Senátu bude zasedat v úterý 9. listopadu, tam se rozhodneme, jak dál postupovat. Ideální by bylo, kdyby do této doby z ÚVN přišla zpráva, že je pan prezident schopen plnit své pracovní povinnosti, nebo pokud by třeba i vystoupil,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Pokud by se ukázalo, že přes převoz na standardní pokoj nemůže Zeman pracovní povinnosti plnit, řešil by další postup s předsedou či předsedkyní Poslanecké sněmovny. Kandidátkou na tuto pozici je šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Jedna z variant, mně připadá nejlogičtější, je, že bychom počkali na to, zda je pan prezident schopen převzít demisi vlády. Pokud by se tak stalo, opět je to jakási jasná informace o tom, jestli je, nebo není schopen plnit pracovní povinnosti. Pokud by se tak nestalo, zřejmě by nezbylo nic jiného než se zeptat na aktuální zdravotní stav,“ dodal šéf Senátu.

Zeman už z nemocnice svolal první zasedání Poslanecké sněmovny po volbách na 8. listopadu. Po ustavující schůzi dolní komory podá demisi končící kabinet Andreje Babiše (ANO). Poté by měl prezident jmenovat nového premiéra a na jeho návrh pak další členy kabinetu.

Pokud by Zeman byl v kondici a mohl vykonávat svůj úřad, bylo by to podle Vystrčila to nejlepší. „Protože pak bude vše probíhat standardně, a to je pro všechny nejjednodušší. Zároveň bychom to všichni brali jako průběh, který vítáme nejvíce, neboť nemusíme nic měnit, vymýšlet a hlasovat,“ doplnil.

V pátek se poprvé sejde multioborové konzilium, které svolal ředitel střešovické nemocnice a prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral. O složení konzilia ÚVN neinformovala. Podle médií jsou členy chirurg Pavel Pafko, fyzioterapeut Pavel Kolář nebo končící rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Ten už prezidenta navštívil.