Chladný říjen překvapil letním dnem

Říjen byl letos zatím spíš chladnější než normálně, minulý týden na horách už celý den mrzlo a sněžilo. Po neděli následovalo oteplení a ve středu teploty doslova vystřelily k číslům, jaká jsme měřili naposledy na konci září. Téměř polovina meteorologických stanic se záznamy dlouhými 30 let a víc ve středu oznámila rekord pro 20. říjen.

Nejvíc ukázal teploměr v Rožnově u Českých Budějovic. Stanice měří už 137 let a rekord z roku 1907 překonala o 2,5 °C. A ani v pražském Klementinu za téměř čtvrt století záznamů ještě nikdy neměli tak teplý 20. říjen. Nejvíc stanic, které dnes překročily teplotu 24 °C, bylo ve středních, jižních a východních Čechách. Podle předpovědí jsou teploty nad 25 °C letos už málo pravděpodobné, a tak může být středa poslední letní den roku 2021.

Varování před větrem
Zdroj: ČT24

Ještě ve čtvrtek se sice teploty přiblíží ke 20 °C, ale pocit tepla odfoukne prudký vítr: varování před nárazy větru až do 90 km/h a na horách dokonce do 125 km/h, platí zítra od 6:00 do 20:00. Nejprudší bude vítr na západě a severu Čech. V pátek se vítr uklidní a o víkendu už by mělo foukat jenom mírně. Teploty budou ale o víc než 10 °C nižší než ve středu: jen do 11 nebo 12 °C.

Počasí na následující dny
Zdroj: ČT

Ve čtvrtek čekejte časté přeháňky a výjimečně i bouřku, míň mraků může být ráno na jihovýchodě, k večeru zase na severozápadě. V pátek budou přeháňky spíš jen na jižním a severním okraji země, ale pozor, nad 800 metrů nad mořem se vrátí sníh nebo mix deště a sněhu. To platí i v sobotu, takže z víkendových dní bude slunečnější neděle.

Výhled počasí
Zdroj: ČT

V neděli ráno se připravte na mráz. Taky začátek příštího týdne bude chladný, až od středy se začne znovu mírně oteplovat. Teploty už ale zůstanou tak do 16 °C. Podle prvních předpovědí by podzimní prázdniny měly mít spíš proměnlivé počasí.