Obchodní zóny, zdravotní péče i chov jelena. Hlasovalo se také v místních referendech

Současně s volbami do Poslanecké sněmovny lidé hlasovali ještě ve více než dvaceti referendech, ve kterých rozhodovali mimo jiné o výstavbě obchodních či průmyslových zón, zachování zdravotní péče v nemocnici či chovu jelena. Z dvaceti čtyř plebiscitů voliči v polovině odpověděli kladně, v deseti záporně a ve dvou na každou ze dvou otázek odlišně. Všechna referenda jsou platná.

Nejvyšší podporu získalo referendum v Sušici, kde přes 91 procent voličů souhlasilo, aby město aktivně podporovalo zdravotní péči v městské nemocnici. Referendum získalo dostatečnou podporu, a je tak platné i závazné. Podle vyjádření Jana Jandy z přípravného výboru výsledek vylučuje, aby nemocnici převzal Plzeňský kraj.

Podobně jednoznačně dopadlo i hlasování v Podolí na Brněnsku, kde lidé rozhodovali o stavbě rodinných domů. Těch měl developer v místní lokalitě původně postavit skoro sto, více než 88 procent voličů se ale rozhodlo pro maximální počet 48 budov.

Naopak nejvyšší podíl záporných hlasů vhodili voliči v referendu v ostravském městském obvodu Stará Bělá. Téměř 91 procent jich odmítlo stavbu nákupního centra a hal pro lehký průmysl. „Pro nás to znamená, že pokud budeme účastníkem řízení, nemůžeme vydat kladné stanovisko. Za druhé je to ale také silný mandát proto, abychom jednali s městem Ostrava o změně územního plánu,“ řekl starosta Staré Bělé Mojmír Krejčíček (SNK Stará Bělá 2018).

Více než tři čtvrtiny hlasujících voličů vyjádřilo nesouhlas s plánovaným rozšířením těžby štěrkopísku na pozemcích města v Tovačově na Přerovsku. „Referendum je závazné a platné, na otázku odpovědělo ne 900 voličů, což je 76 procent,“ uvedl starosta Marek Svoboda s tím, že takový rozdíl nečekal. „Myslel jsem si, že to bude těsnější, ale o to víc jsem rád, že ten rozdíl je jednoznačný, a tím směrem se určitě budeme ubírat,“ doplnil.

Zelená brána i betonárny

Jedno z nejpočetnějších referend se uskutečnilo v Pardubicích, kde lidé rozhodovali o podobě Zelené brány. Více než 72 procent voličů zvolilo variantu bez omítky. Plebiscit je pro město závazný. „Jsem rád, že tak vysokému počtu lidé není lhostejné, jak bude vypadat jedna z dominant města v příštích desítkách a možná stovkách let. Naším úkolem je teď vůli občanů přetavit v rozhodnutí zastupitelstva a začít připravovat rekonstrukci Zelené brány tak, aby byla zachovaná její současná podoba,“ komentoval rozhodnutí zastupitel a iniciátor referenda Jan Hrabal (ANO).

Ve dvou obcích se plebiscity týkaly betonárny. V Řevnicích u Prahy se lidé vyslovili proti využití bývalého areálu betonárny pro bytovou výstavbu, hlasovalo jich pro to více než 75 procent. Občané Losiné na Plzeňsku si zase odhlasovali, aby zastupitelstvo dál bránilo výstavbě betonárny v katastru obce.

Celkem pět referend se konalo na jihu Čech. V Ševětíně si obyvatelé odsouhlasili výstavbu linky na zpracování kamene i provoz stávající drtící linky kamene, v Katovicích vyjádřili souhlas se stavbou obchvatu silnice, Dačičtí chtějí vznik křižovatky se semafory a bez kruhového objezdu a lidé v Temelíně se vyslovili pro stavbu sportovní haly s kluzištěm. Slavoničtí pak povolili záměr pokácet stromy, a naopak odmítli obměnu březové aleje.

Na jihu Moravy se hlasovalo mimo jiné o výstavbě větrných elektráren, kterou povolili lidé v Drnholci, nebo o stavbě požární zbrojnice v areálu školy, s níž nesouhlasili v obci Jezeřany-Maršovice. Obyvatelé Blučiny zamítli dlouhodobý pronájem bazénu s halou, zatímco lidé v Bzenci se vyslovili pro to, aby místní zámek zůstal ve vlastnictví města.

Výraznou podporu získala výstavba obchvatu kolem Drnovic na Zlínsku či změna územního plánu v Třemošnici, v němž lidé chtějí místo nového provozu například rodinné domy. Více než 70 procent voličů v Příkosicích na Plzeňsku pak souhlasilo s vybudováním spádové kanalizace.

Referenda se zápornou reakcí

Ve zbývajících plebiscitech lidé na otázku odpověděli záporně. Ve středočeských Zduchovicích se tak nebudou oplocovat lesní plochy kvůli chovu jelena, Velký Beranov nebude podporovat výstavbu logistického centra a v Chuchelně na Semilsku nedojde k otevření čedičového lomu. Voliči v Jáchymově pak odmítli záměr města prodat pozemky na stavbu stezky v oblacích, v Blšanech na Lounsku nesouhlasili se stavbou relaxační zóny u tamního zámku.

Místního referenda se muselo zúčastnit aspoň 35 procent oprávněných voličů, jinak je neplatné. Závazné pro zastupitelstvo je pak v případě, že se pro rozhodnutí vysloví minimálně čtvrtina všech voličů.