Přibylo přes tisíc nakažených, podle premiéra není důvod zpřísňovat opatření

UDÁLOSTI: Počty nakažených rostou, nemocnice pod tlakem zatím nejsou (zdroj: ČT24)

V Česku přesáhl denní počet nových případů koronaviru tisícovku, v úterý laboratoře odhalily 1108 nakažených. Je to nejvyšší nárůst od osmnáctého května, tehdy testy potvrdily přes tisíc nakažených naposledy. Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného mírně vzrostlo na hodnotu 1,33 z předchozích 1,31. Premiér Andrej Babiš (ANO) si myslí, že není důvod k zpřísňování opatření. Zlepšení situace může podle něj přinést vyšší proočkovanost, k čemuž na základě vysokého podílu neočkovaných mezi nemocnými covidem vyzval.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Nadále se zvyšuje i takzvané incidenční číslo, tedy počet případů nákazy na sto tisíc obyvatel za sedm dní, které je pro stát podkladem pro zavádění protiepidemických opatření. Stouplo na 49 z předchozích 43 případů.

Incidence stoupla kromě Karlovarského kraje ve všech regionech, nejvíce v Moravskoslezském kraji, kde je nyní situace nejhorší. Incidenční číslo tam stouplo na 73 z předchozích šedesáti případů za týden na sto tisíc obyvatel. Následuje Praha v přepočtu s 69 nakaženými a Jihočeský kraj s 67. Naopak nejnižší incidence je v Karlovarském kraji, kde počet nově potvrzených případů za uplynulých sedm dní na sto tisíc obyvatel stagnuje na třinácti.

Většina nově nakažených přitom nemá žádné příznaky, podle dat ministerstva zdravotnictví bylo bezpříznakových hned šedesát procent nově pozitivních za uplynulý týden.
Tři ze čtyř lidí, kteří se od začátku října nakazili, neměli očkování. Jsou to především mladší lidé, průměrný věk nenaočkovaných je 29 let. Plně očkovaných lidí se pak nakazilo osm set. Průměrný věk je v tomto případě vyšší: 50 let.

V nemocnicích bylo v úterý 267 pacientů s covidem, podle aktualizovaných dat ministerstva zdravotnictví asi o desítku méně než v pondělí, ale zhruba o čtyřicet víc než před týdnem. Tři čtvrtiny nově hospitalizovaných od začátku října tvoří neočkovaní.

„Celkově je do nemocnic přijímáno pacientů průměrně pod dvacet denně a je pravděpodobné, že v průběhu října to vyroste ke třiceti a více, ale stále by to nemělo znamenat rizikovou eskalaci, která by omezovala elektivní péči. A řekněme jedním dechem, že to je zejména díky očkování,“ sdělil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Zatím platí stávající opatření

V úterý laboratoře otestovaly přes 51 tisíc vzorků, před týdnem to bylo zhruba o patnáct tisíc méně. Podíl nakažených na množství testovaných nicméně roste. Počet nově potvrzených případů koronaviru víceméně roste od konce prázdnin. Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky může být na konci října při podobné rychlosti šíření epidemie kolem dvou tisíc nových případů prokázané nákazy koronavirem denně. 

Proti loňskému podzimu jsou počty nově nakažených i hospitalizovaných výrazně nižší. Před rokem přibývalo na začátku října kolem tří tisíc případů denně a v nemocnicích bylo najednou kolem patnácti set lidí s onemocněním covid-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům řekl, že nárůst nových případů je pozvolný. Zůstanou proto stávající protiepidemická opatření, neplánuje jejich zpřísnění ani rozvolnění.

Premiér na evropském summitu novinářům ve Slovinsku řekl, že nemá informace, že by ministerstvo zdravotnictví chystalo nějaká opatření. Podle něj k tomu není důvod. Znovu vyzval k očkování. „Jediné řešení je očkování, ze všech pozitivních každý den je osmdesát procent nenaočkovaných, ze všech hospitalizovaných a na jednotkách intenzivní péče je osmdesát procent nenaočkovaných,“ konstatoval. 

Zájemců o očkování je čím dál méně

Ukončené očkování proti koronaviru má v současné době přes 5,9 milionu lidí, zdravotníci od začátku vakcinace loni na konci prosince aplikovali téměř 11,85 milionu dávek vakcíny. V posledních týdnech tempo očkování zpomaluje. Zatímco na začátku září bylo očkovaných denně kolem dvaceti tisíc, nyní jejich počet klesl pod deset tisíc. V úterý zdravotnici naočkovali 8187 lidí, asi o osm set méně než v pondělí. 

Od začátku epidemie v Česku se koronavirus prokázal u 1,696 milionu lidí. Většina se uzdravila, 30 485 nakažených zemřelo.

Testování školáků

Žáky čeká během podzimu další testování na covid-19, pravděpodobně tři kola jako v září. Informoval o tom Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Kdy přesně se uskuteční, zatím resort neuvedl. Neoficiálně se mluví o termínu kolem podzimních prázdnin, které budou ve středu 27. a v pátek 29. října.

Pokud se školy v září rozhodly pro využití antigenních testů, dodal jim je stát. Pokud chtěly přesnější PCR testy, musely si je zajistit samy, ministerstvo školství jim pak na ně přispívalo.