Počet nakažených proti předchozímu týdnu stoupá osm dní v řadě, v pátek bylo 209 pozitivních testů

V pátek přibylo v Česku 209 potvrzených případů covidu, o 38 více než před týdnem. V mezitýdenním srovnání roste počet nakažených osm dní v řadě. Také reprodukční číslo je už týden vyšší než jedna, aktuálně má hodnotu 1,1. V nemocnicích je s covidem 51 lidí, o 11 méně než na začátku týdne. V těžkém stavu je čtrnáct pacientů.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

V tomto týdnu denní nárůsty nakažených třikrát překročily hranici dvou set. Od pondělí do pátku odhalily laboratoře celkem 1046 případů covidu. V minulém týdnu jich za stejné období bylo 930.

Počet potvrzených případů za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel zůstává téměř stejný jako v pátek. Takzvané incidenční číslo, kterým se stát řídí při určování protiepidemických opatření, sice nepatrně vzrostlo, ale po zaokrouhlení je stále na hodnotě 12. Mezi regiony jsou ovšem velké rozdíly.

Nejhorší situace je aktuálně v Praze, kde za uplynulý týden připadá na sto tisíc obyvatel 30 nakažených. Ve středních Čechách je incidence 15, v jižních Čechách 14 a na Vysočině 12. Naopak relativně nejlépe je na tom Zlínský kraj, kde bylo v posledních sedmi dnech pět případů koronaviru na sto tisíc obyvatel.

  • Rakousko: 93
  • Německo: 54
  • Česko: 23
  • Slovensko: 14
  • Polsko: 6

Pozitivita preventivních testů v řádech promile

Laboratoře v pátek provedly zhruba 150 tisíc testů, přibližně o deset tisíc méně než před týdnem. Podíl zjištěných pozitivit u nejpočetnější kategorie testů – preventivních a plošných – mírně klesl na 0,07 procenta.

U takzvané epidemiologické indikace testů, kdy jsou lidé testováni například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, bylo pozitivních 0,3 procenta vzorků. Podíl potvrzených případů u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, je kolem jednoho procenta.

Od začátku epidemie laboratoře v Česku objevily 1 676 080 případů covidu-19. Většina lidí se z nákazy vyléčila. S koronavirem zemřelo 30 373 nakažených. V posledních sedmi dnech byly oběti dvě.

Zdravotníci v pátek aplikovali 46 731 dávek vakcíny proti covidu, zhruba o 9500 méně než před týdnem. Od začátku vakcinace eviduje ministerstvo v zemi téměř jedenáct milionů očkování, ukončené očkování má bezmála 5,3 milionu lidí.