Očkovaní státní zaměstnanci by mohli dostat dva dny placeného volna. Vláda záměr projedná v pátek

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne svému kabinetu dva dny placeného volna pro očkované státní zaměstnance. Ministerstvo zaplatilo Bulovce za polní nemocnici v Letňanech. Epidemie koronaviru v Česku dál zpomaluje, v úterý laboratoře odhalily 252 nakažených, což je o 49 méně než před týdnem. Denní počty pozitivních testů klesají v mezitýdenním srovnání deset dní v řadě.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Babiš záměr přednesl po jednání s předsedou Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavlem Bednářem.

„Týkalo by se to všech státních zaměstnanců. Zároveň vláda uloží všem ministrům a vedoucím úřadů, aby dali i dva dny placeného volna dalším zaměstnancům, kteří nejsou pod státní správou. To znamená i ozbrojené sbory. U obrany je to jasné, vnitro ještě musí zapracovat,“ poznamenal premiér.

Podobný postup vláda doporučuje i krajům či obcím a privátním firmám. Dva dny volna vnímá jako motivaci k očkování.

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

V úterý zdravotníci naočkovali 62 632 lidí, zhruba o třiadvacet tisíc méně než před týdnem. Celkem už aplikovali přes 10,1 milionu dávek. Ukončené očkování má téměř 4,7 milionu lidí, tedy skoro 44 procent obyvatel. Podle ministerstva zdravotnictví alespoň jednu dávku vakcíny obdrželo 62,7 procenta Čechů starších šestnácti let.

Stát zaplatil za polní nemocnici

Ministerstvo zdravotnictví ve středu odeslalo pražské Fakultní nemocnici Bulovka 88,2 milionu korun za provoz polní nemocnice v Letňanech, která sloužila jako záloha pro případ přeplnění zdravotnických zařízení. „Bulovka dostala zřízení nemocnice od ministerstva zdravotnictví pokynem, je tedy spravedlivé jí náklady uhradit,“ konstatoval k platbě šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO).

Bulovka před časem žádala o peníze za polní nemocnici ministerstvo financí, které ale žádost podle dřívějších informací mluvčího nemocnice Filipa Řepy zamítlo. Podle ministerstva financí jsou náklady věcí smlouvy mezi nemocnicí a soukromou firmou ABF, obrátit se tak mělo na svého zřizovatele, tedy ministerstvo zdravotnictví. Vojtěch počátkem června k tomu řekl, že situaci chce vyřešit během týdnů, možná mixem finančních zdrojů včetně Bulovky.

Klesající ukazatele

Reprodukční číslo, které udává rychlost šíření epidemie, je na nejnižší úrovni od konce června, nyní dosahuje 0,86. Pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie, se reprodukční číslo drží deset dní.

Nadále klesá také incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů za uplynulých sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Ke středě je to necelých dvanáct případů. Rovněž tento údaj klesá desátý den v řadě.

Nejhorší je z hlediska incidence nově situace v Plzeňském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá devětadvacet infekcí. V Praze, kde byla incidence dlouhodobě nejvyšší, počet pozitivních v přepočtu klesl na sedmadvacet. Následuje Středočeský kraj se čtrnácti a Liberecký kraj s dvanácti nakaženými, ostatní regiony jsou pod desítkou. Nejlépe je na tom kraj Olomoucký, kde je incidence tři.

Od začátku epidemie potvrdily laboratoře v zemi 1 673 017 případů koronaviru, přes 98 procent lidí se z nákazy vyléčilo a 30 362 lidí s potvrzenou infekcí zemřelo. V posledních šesti dnech ministerstvo zdravotnictví žádné úmrtí s covidem zatím neeviduje, údaje se ale při pozdějších revizích mohou změnit.

V nemocnicích bylo v úterý dvaapadesát pacientů s covidem, v těžkém stavu bylo osm z nich. Nad padesát stoupl počet hospitalizovaných v pondělí, předtím se od začátku července držel pod padesátkou, přičemž 10. a 11. července klesl na pětadvacet.

V úterý laboratoře provedly téměř 88 tisíc testů, zhruba o osm tisíc více než před týdnem. Podíl pozitivních u diagnostických testů, které podstupují mimo jiné lidé vykazující příznaky, stoupl na 1,63 procenta z předchozích 1,53.