Neposílejte už materiální pomoc, vyzývá hejtman Grolich. Lidé na pomoc obcím věnovali už 850 milionů

UDÁLOSTI: Počet domů, které po tornádu na jihu Moravy musí k zemi, stoupl na 115 (zdroj: ČT24)

Jihomoravský kraj vyhlásil stop stav materiální pomoci pro obce postižené tornádem. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) řekl, že obce mají všeho dost, týká se to jídla, vody, oblečení i dalších věcí. Starostové obcí podle něj zatím potřebují jen stavební materiál, kterého je nedostatek. Po železniční trati mezi Břeclaví a Hodonínem v úterý ráno projel první vlak, provoz železničáři obnovili v omezeném režimu s dieselovými lokomotivami. Lidé z celého Česka už na pomoc postiženým obcím věnovali prostřednictvím sbírek 850 milionů korun.

On-line přenos

Následky bouřek

  • 13:32

    Tradiční Cyrilometodějská pouť se letos v Mikulčicích neuskuteční. Organizátoři ji zrušili kvůli následkům bouřek. Jezdívalo tam i několik tisíc lidí.

  • 11:59

    Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vyzval lidi, aby v souvislosti s bouřkami a tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku nešířili na sociálních sítích dezinformace. Viděl například informaci, že kraj odmítá pomoc vojáků, což označil za lež. Podle hejtmana by lidé měli číst informace, které kraj, policisté a hasiči vydají prostřednictvím médií. 

  • 11:25

    Po bouřkách a tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku se musí strhnout 150 domů. Po jednání krizového štábu v Podivíně to řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Podle něj není číslo konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny domy.

Vedení kraje nyní žádá všechny dobrovolníky, aby už materiální pomoc neposílali. Nyní je prý potřeba hlavně stavební materiál, aby si lidé mohli své poškozené domy opravit.  V tuto chvíli by starostové obcí uvítali spíše finanční pomoc. 

Materiální pomoc se do postiženého regionu sešla ze všech koutů republiky. „Máme narvané obrovské haly a už není potřeba žádná drogerie, jídlo ani oblečení. Je to velké množství a krizové štáby jsou zatížené tím, že pro to hledají nové haly,“ řekl Grolich.

Pokud budeme něco potřebovat, ozveme se. Nyní je poptávka po stavebním materiálu. Jsou to věci na střechy, protože většina domů má poškozenou střechu. Některé jsou ale poškozené více, takže budou potřebovat stavební materiál.
Jan Grolich
hejtman Jihomoravského kraje

Hejtman uvedl, že po čtvrtečním tornádu bude nutné zdemolovat 115 domů v postiženém regionu. Hasiči řízená demolice by měla začít příští týden. Někteří lidé ale budou demolovat domy dříve na vlastní pěst. Ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán ujistil, že je to v pořádku. „Majitel se může starat o svůj majetek,“ zdůraznil.

Donedávna se mluvilo o demolici asi 70 domů, stále je ale procházejí statici. „Číslo se zvyšuje. Nyní je jich 115, ale domy se budou procházet do konce týdne, takže se to může zvýšit,“ upozornil hejtman.

Provizorně zakryté plachtou již je podle ředitele hasičů 98 procent poškozených domů. Zbytek půjde buď k zemi, nebo se majitelé dosud hasičům nenahlásili. 

Peníze na demolice domů

V případě, že demolici provedou řízeně hasiči, uhradí náklady. Těm, kteří budou své domy bourat sami, poskytne ministerstvo pro místní rozvoj půl milionu jak na demolici, tak na přípravu nových domů. Půl milionu pak odečte od dvoumilionové dotace na nový dům. Tu dostanou majitelé všech poškozených domů, i když neměli nemovitost pojištěnou.

„Podporujeme, aby lidé měli nemovitosti pojištěné. Na druhou stranu vláda přihlédla k tomu, že to není záplavová oblast a lidé tam neočekávají zásah počasí a tornádo tady nečekal už vůbec nikdo. Proto jsme k tomu přistoupili benevolentněji,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Lidé, kteří peníze dostanou, budou muset svou nemovitost pojistit. „Není možné, aby šla podpora státu do nepojištěného majetku,“ zdůraznila. 

Vyjel první vlak

V úterý vyjel na trati mezi Břeclaví a Hodonínem první vlak, šlo o mezinárodní rychlík, který ale v úseku táhla dieselová lokomotiva, protože vlaky poháněné elektřinou v úseku ještě jezdit nemohou. Do Hodonína dorazila před 7:00.

Na trati zůstaly po bouři zdemolované sloupy a další části trakčního vedení, poškozený byl také svršek trati. Železničáři už o víkendu úsek v jedné traťové koleji zprůjezdnili, následně ale museli opravit i svršek trati.

Škody způsobené tornádem na železniční infrastruktuře v úseku Hrušky – Hodonín jsou vyčísleny na 320 milionů korun. Převážná část, zhruba 200 milionů, připadá na zničené trakční vedení. Mohou se ještě upřesňovat.

Místo vlaků jezdily v úseku autobusy. Omezena taky byla autobusová linka 572, která jezdila pouze v úseku Břeclav – Lanžhot – Kostice – Tvrdonice – Týnec.

Lékaři ošetřují i lidi, kteří se zranili při opravách

Nemocnice Břeclav stále ošetřuje další pomocníky, kteří se zranili při odstraňování následků škod po bouři. Jen za pondělí jich bylo patnáct, uvedl ředitel nemocnice Petr Baťka. Celkově od čtvrtečního večera zařízení ošetřilo 213 zraněných v souvislosti s bouřkami nebo kvůli odstraňování následků. V Hodoníně ošetřili v pondělí a v noci na úterý 26 lidí. 

První rozsáhlejší demolice, do kterých se pustili lidé svépomocí, případně s podporou dobrovolných hasičů, i opravy domů, které zůstanou stát, komplikovalo i počasí. Teploty se přes den pohybovaly kolem 30 stupňů, pod plachtami, které nahradily zničené střechy, ještě více. Podle záchranářů přibylo kolapsů z horka. „Lidé pracují s obrovským nadšením, tím pádem kolikrát zapomínají sami na sebe,“ varoval záchranář Ondřej Šedivka.

V břeclavské nemocnici aktuálně leží 19 zraněných. „Byla tam například tepenná krvácení, otevřené zlomeniny a podobně. U dvaceti lidí bylo zranění těžké a středně těžké, u deseti lehké,“ řekl Baťka, podle kterého by měli být lidé při pracích opatrní.  

V hodonínské nemocnici je hospitalizovaných 24 pacientů. „Žádný nový případ z terénu nevznikl. Na chirurgické jednotce intenzivní péče zůstávají tři pacienti v těžkém stavu, ale jsou stabilizovaní a mimo nebezpečí. Za poslední 24 hodin jsme ošetřili 19 pacientů na chirurgické ambulanci, což bylo především drobné šití, pohmožděniny nebo podvrtnutí. Na interní ambulanci jsme ošetřili sedm pacientů, často to byly dehydratace, popáleniny od slunce či vyčerpání,“ sdělil ředitel nemocnice Antonín Tesařík.

Vybralo se víc než při povodních v roce 1997

Obyvatelé vsí zasažených tornádem by do dvou týdnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi a nadacemi dostat 150 tisíc korun. Poměrnou částku dostanou i obce. Dárci na zmírnění následků čtvrteční bouře věnovali už kolem 850 milionů korun, což je více než při záplavách vroce 1997, kdy lidé věnovali 800 milionů.

Nejvíce vybrala Diecézní charita Brno, která měla v pondělí na svém účtu téměř 198 milionů korun. Nadace Via doposud vybrala 184 milionů korun. Iniciovala také schůzky s organizátory dalších sbírek. Mezi nimi je organizace Člověk v tísni, kam lidé přispěli 108 miliony, nebo nadace Karel Komárek Family Foundation, která věnovala 150 milionů korun.

V první fázi by měly peníze posloužit na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb domácností. Poté bude nutný hlubší a podrobný průzkum, který zohlední nákladnost oprav či potřebu nových staveb, pojistky, úspory, pomoc rodiny, sociální situaci a další faktory.

Organizátoři sbírek se shodli na tom, že sběr informací v terénu budou mít na starosti ADRA, Diakonie a Člověk v tísni, které mají zkušenosti v poskytování humanitární i psychosociální pomoci.

Policie ale také vyšetřuje pokusy solidaritu zneužít. Nově oznámila tři případy, celkem jich je již pět. Podvodníci se pokoušejí přesvědčit dárce, aby posílali peníze na účty, které nemají se sbírkami nic společného. Krajský policejní ředitel Leoš Tržil vyzval dárce, „ať si zkontrolují účty, případně finanční částky posílají na renomované sbírky“.

Podle ředitelky Fóra dárců Kláry Šplíchalové jsou na transparentních stránkách charitativních organizací uvedené výroční a finanční zprávy.

Nadace Via: Pomoc má být rychlá, plošná a spravedlivá

Podle ředitele organizace Člověk v tísni Šimona Pánka je koordinace společného postupu při humanitární katastrofě takového rozsahu nutnost. „Potřebujeme nejdříve dopravit rychlou první finanční pomoc všem postiženým a v další fázi ji pak navyšovat podle individuálních potřeb. Nechceme dávat kompenzace za škody, ale přispívat na obnovu a nasměrovat tu pomoc jako investici do budoucna,“ uvedl.

„Naším cílem je ve spolupráci s ostatními organizacemi odeslat většinu získaných prostředků přímo postiženým lidem, a to rychle, plošně a spravedlivě,“ řekl ředitel Nadace Via Zdenek Mihalco.

Na serveru Donio přispívají lidé konkrétním rodinám, které tam zveřejní svůj příběh. „Za posledních pět dnů jsme obdrželi zhruba 150 žádostí o pomoc. Potřeba je opravdu velká, na druhé straně je tu obrovské množství lidí, kteří pomoci mohou a chtějí. Jen za víkend se do darování na platformě Donio v rámci iniciativy #SpolecneProMoravu zapojilo přes patnáct tisíc dárců,“ uvedl zakladatel Donia David Procházka.