Turisté se mohou projít po historických páteřních stezkách. Po Česku jich vedou dvě stovky

Lesy České republiky společně s kronikáři a odborníky na lokální historii vytyčili putovní trasy v místech, kudy dříve procházely historické páteřní stezky. Turisté jich mohou v létě projít přes dvě stě a prostřednictvím aplikace se dozvědět více o místech, která jsou pevně spjatá s českými dějinami.

„Vybírali jsme historické stezky, ke kterým se váže zajímavý příběh. Snažíme se tak vrátit do lesů příběhy a zpříjemnit lidem pobyt v přírodě,“ vysvětluje mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Například Ferdinandova stezka na Konopišti seznámí výletníky s dobou Františka Ferdinanda d'Este, historií i současností parku, myslivostí nebo různorodou faunou a flórou lesa. Cesta v Červeném Hrádku zase zavede návštěvníky do zámecké dančí obory přístupné veřejnosti po celý rok. Stezka Koblížek na Vysočině pak láká na výpravu za pokladem lakomého sedláka, lesní cesta Ruštejn na Plzeňsku představí historii dnes už zaniklých sklářských vesnic.

O historickém pozadí a dalších zajímavostech se turisté dozví ze speciálních QR kódů umístěných v rámci konkrétní stezky. Část tras navíc prochází kalamitními oblastmi. Lesní cesty tak kromě zmírňování následků kůrovcové těžby nově slouží i k rekreačním účelům.

Obnova tůní i studánek

„Projekt Cesty s příběhem společně s akcí obnovení tří set studánek za 365 dní vznikly jako součást programu Lesy pro život,“ popisuje Jouklová. Ten se dlouhodobě věnuje snahám o udržování a rozšiřování turistických tras i odpočinkových míst v rámci českých lesů. Lesníci tak jeho prostřednictvím například pečují o historické stavby a objekty v krajině, rozšiřují sítě tábořišť, obnovují tůně, studánky i lesní porosty a zpřístupňují lesy veřejnosti.

Pro načítání historie a příběhů z jednotlivých QR kódů potřebují výletníci kromě čtečky i speciální aplikaci Klub nového lesa. V ní najdou kromě topografických údajů o jednotlivých trasách, studánkách a významných lokalitách i informace o akcích a brigádách podniku spojených s obnovou lesů.