Počet nově nakažených je v Česku nejnižší od loňského srpna. Nejvíc variant koronaviru je v Libereckém kraji

V úterý přibylo v Česku 213 případů nemoci covid-19, což je zhruba o dvě pětiny méně než před týdnem. Počet pacientů s covidem-19 po pondělním nárůstu zase klesl a dostal se tak znovu na nejnižší úroveň od konce loňského srpna. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Obavy pro nadcházející měsíce vzbuzují nové varianty viru: laboratoře v Česku za poslední dva týdny potvrdily téměř padesát případů.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Vytrvale klesá i takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na každých sto tisíc obyvatel. K dnešku činilo 11 případů, o den dříve 12. Tímto číslem se vláda řídí při určování protiepidemických opatření.

Oproti předchozímu týdnu výrazně kleslo kromě počtu případů covidu-19 i množství testovaných na koronavirus. Minulý týden v úterý bylo provedeno téměř 163 tisíc antigenních testů, kdežto toto úterý jich bylo o šedesát tisíc méně. Počet PCR testů mírně stoupl ze třiadvaceti na šestadvacet tisíc.

Očkováno proti covidu-19 bylo v úterý 109 640 lidí, což je zhruba o pět tisíc méně než před týdnem. Minulý týden se ve všech všedních dnech počty očkovaných pohybovaly přibližně od 115 tisíc do 117 tisíc. Dávek vakcín bylo od loňského začátku očkování podáno v Česku celkem 6,78 milionu. Plně naočkováno je 2,24 milionu lidí.

Denní nárůsty počtu nakažených postupně klesají již od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na sedmnáct tisíc. Také denní počty úmrtí se snižují. V březnu se pohybovaly až kolem dvou stovek, zatímco v posledních asi dvou týdnech jsou v řádu jednotek. Za pondělí dokonce ministerstvo uvádí, že nezemřel žádný člověk s covidem-19, což by bylo poprvé od začátku loňského září. Statistiky úmrtí ale ministerstvo pravidelně zpětně navyšuje.

Vytrvale klesá v poslední době i počet hospitalizovaných s covidem-19. Zatímco na začátku června bylo pacientů ještě téměř pět set, v úterý už jen 136. Ve vážném stavu je 19 z nich. Nejvíce hospitalizovaných za celou dobu epidemie bylo podle dat ministerstva v polovině letošního března, kdy jejich počet přesahoval devět tisíc.

Varianty koronaviru

Pozornost v současnosti vzbuzují především nové varianty koronaviru; odborníci upozorňují, že import a šíření nových kmenů je v současné době asi největším rizikem. Některé varianty dokážou překonávat protilátky vytvořené po nákaze nebo po očkování, zejména po jedné dávce. I v Česku se proto znovu zkrátil interval po podání druhé dávky u vakcíny Moderna na nejvýše 35 dní. U nejvíce podávané od Pfizer/BioNTech ale zůstává na 42 dnech a u AstraZenecy na 90 dnech.

Laboratoře v Česku za poslední dva týdny potvrdily téměř padesát případů variant koronaviru. Česká televize to zjistila od jednotlivých krajských hygienických stanic (KHS). Nejvíc případů britské (alfa) a indické (delta) varianty covidu-19 odhalili hygienici za poslední dva týdny v Libereckém kraji. „Kompletně potvrzené případy afla či delta varianty jsou v řádu jednotek, konkrétně jde o 15 zachytů,“ uvedl na dotazy ČT Vladimír Valenta, ředitel hygieny Libereckého kraje.

Deset odhalených variant covidu-19 se pak šíří i na severní Moravě. „V jednom případě šlo o variantu brazilské gamy, ve dvou případech o variantu indické delty,“ popsal Aleš Kotrla, mluvčí Moravskoslezské hygienické stanice s tím, že byla zachycena také dvojitá indická mutace.

Nakažlivější varianty se šíří také na Zlínsku, kde se ve třech rodinách nakazilo osm lidí. Hygienici ale o druhu zachycených vzorků ještě nemají jasno. „Evidujeme osm vzorků. Nejedná se ale o variantu beta, gama ani delta. Vzorky budou odeslány k bližšímu dourčení k sekvenaci do Národní referenční laboratoře v Praze,“ říká vedoucí Vendula Ševčíková z KHS Zlínského kraje.

Bez potvrzených případů na nové varianty covidu-19 jsou nyní Olomoucký, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký nebo Jihomoravský kraj. „V Jihomoravském kraji nebyly v posledních dvou týdnech zachyceny žádné epidemiologicky významné mutace koronaviru,“ potvrzuje Renáta Ciupek, ředitelka protiepidemiologického odboru KHS Jihomoravského kraje.

Další nezákonné omezení

Tuzemská justice se musela znovu zabývat zákonností pandemických zákazů a podle nejnovějšího rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bylo vládní opatření o povinné ochraně dýchacích cest, které platilo na začátku května, v rozporu se zákonem. Soud tak vyhověl návrhu muže z Brna a zpětně konstatoval nezákonnost mimořádného opatření, které vydalo ministerstvo zdravotnictví.

„Napadené opatření neobsahuje jakoukoli ucelenou analýzu epidemické situace, o niž by se ukládaná povinnost opírala, ani na ni neodkazuje. Požadavek na provedení analýzy epidemické situace pandemický zákon nestanoví samoúčelně. Tato analýza je nezbytná pro případné posouzení přiměřenosti zavedených opatření,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Verdikt opakuje kritiku ministerstva za mechanické přebírání odůvodnění z dřívějších opatření, aniž by argumentaci přizpůsobovalo nově ukládaným povinnostem a požadavkům právní úpravy.

S podobnou argumentací už Nejvyšší správní soud dříve upozornil na nezákonnost řady jiných opatření proti šíření koronaviru, včetně povinnosti zakrývat si nos a ústa rouškou či respirátorem v jiném období. Dané omezení považuje v principu za možné, musí však být důkladně odůvodněné. V opatření účinném od 3. do 9. května patřičné odůvodnění chybělo.

Příjezd bez testu

Příjezd ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy covidem nebude od čtvrtka v případě individuální dopravy podmíněný předchozím negativním testem na nový koronavirus. Lidé vracející se ze zemí zařazených do tmavě červené kategorie ale budou muset jít na PCR test nejpozději 14 dní po návratu do Česka. Do doby předložení negativních výsledků se na ně bude vztahovat omezení volného pohybu, informoval ve středu Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Původní opatření zrušil v pondělí Městský soud v Praze s platností od čtvrtka 17. června. Podle soudu omezovalo právo na návrat občanů do ČR zaručené Listinou základních práv a svobod. Ministerstvo proto ve středu vydalo nové opatření. Úřad nadále zvažuje kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Aplikace pro kontrolu bezinfekčnosti

Ministerstvo zdravotnictví spustilo aplikaci čTečka do mobilních telefonů pro kontrolu negativních testů, prodělané nemoci nebo očkování. Využít ji mohou například pořadatelé akcí nebo poskytovatelé různých služeb, kde je kontrola bezinfekčnosti vyžadovaná. Zatím existuje pro přístroje s operačním systémem iOS od firmy Apple, připravuje se pro Android.

Aplikace umožňuje po naskenování QR kódu z certifikátu vydaného ministerstvem zdravotnictví ověřit bezinfekčnost. Lidé, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech, byli očkovaní před nejméně 22 dny nebo mají negativní test, si ho mohou vytisknout nebo stáhnout z Očkovacího portálu občana