Ve středu padl rekord v počtu naočkovaných, zdravotníci podali téměř 110 tisíc dávek

Testy v Česku ve středu potvrdily 348 případů koronaviru, o třetinu méně než před týdnem. Denní přírůstky nově nakažených tak zůstávají nejnižší od konce srpna. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Ve středu zdravotníci podali rekordních 109 861 dávek očkování. Česká vakcinologická společnost ve čtvrtek vydala stanovisko, podle kterého se mohou očkovat i těhotné ženy, lépe po 12. týdnu. Na Twitteru o tom informoval její předseda Roman Chlíbek.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Více než 100 tisíc dávek za den zdravotníci podali už minulý týden od středy do pátku a také v tomto týdnu v úterý. Celkem bylo od začátku vakcinace loni v prosinci rozdáno zhruba 5,49 milionu dávek, u většiny vakcín jsou potřebné dvě. Ukončené očkování má téměř 1,57 milionu lidí.

O půlnoci ze čtvrtka na pátek se budou moci k očkování začít registrovat lidé od 16 do 29 let. Premiér Andrej Babiš (ANO) je na Twitteru vyzval, aby možnost využili.

Podle stanoviska České vakcinologické společnosti se proti covidu-19 mohou očkovat i těhotné ženy. Vhodné je podle něj hlavně u žen s vyšším rizikem nákazy, například pracujících ve zdravotnictví, nebo obézních, s cukrovkou a astmatem a obecně nad 35 let. Na doporučení odborníků upozornil deník Právo. 

„Očkování proti onemocnění covid-19 v těhotenství je možné a mělo by být nabízeno těhotným ženám podobně jako ostatní dospělé populaci na základě věku, klinického a pracovního rizika,“ píše se ve stanovisku, na kterém spolupracovala i Česká gynekologická a porodnická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

V dotazníku, který lidé před očkováním vyplňují, je také otázka na těhotenství nebo kojení. Zároveň se v něm píše, že kladná odpověď na kteroukoliv z otázek automaticky neznamená, že člověk nemůže být očkovaný. „Rozhodnutí o očkování proti covid-19 v těhotenství je osobní a individuální volbou těhotné ženy,“ konstatuje dokument.

Těhotným hrozí horší průběh, tvrdí vakcinologové

Vakcinologové ve stanovisku upozorňují, že těhotné nejsou proti ženám ve stejném věku nákazou více ohroženy, mohou mít ale horší průběh nemoci. „Vyšší riziko závažného průběhu onemocnění covid-19 mají těhotné ženy ve třetím trimestru těhotenství,“ sdělili. Více jim také hrozí předčasný porod. „Proto by očkování v těhotenství nemělo být odkládáno,“ uvádí dále stanovisko.

Plánovat očkování je podle stanoviska vhodné po dokončeném dvanáctém týdnu těhotenství. Při zjištění těhotenství po první dávce odborníci doporučují druhou odložit až po dvanáctém týdnu. Těhotenství po očkování ale není nutné odkládat. „Vakcína je funkční a stimuluje imunitní systém bez ohledu na fázi těhotenství, ve které je podána. Očkování je také možné bezprostředně po porodu,“ dodali.

Zatím lékaři očkování těhotných a kojících žen nedoporučovali zejména proto, že neexistuje dostatek dat. V některých zemích, například Německu, je těhotenství důvod k přednostní vakcinaci. V Británii těhotným úřady doporučují, aby volili spíš vakcínu Pfizer/BioNTech nebo Moderna. V USA je už dostalo více než 90 tisíc těhotných.

Vakcinologové ve stanovisku dále uvádí, že ačkoliv u kojících žen stále neproběhlo dostatečné množství klinických studií, „první dostupné studie prokazují možnost přenosu protilátek po očkování do mateřského mléka,“ píší. Kojící ženy pak podle nich mohou být také očkované. „Na základě mechanismu účinku vakcín proti covid-19 v lidském těle nejsou tyto vakcíny považovány za rizikové pro kojící ženu a její kojené dítě,“ sdělují.

Epidemie zpomaluje, nejlepší situace je v Karlovarském kraji

V přepočtu na sto tisíc obyvatel laboratoře v Česku odhalily za posledních sedm dní 25 nových případů nákazy. Toto takzvané incidenční číslo dál klesá, o den dřív to bylo 26 případů. Z krajů jsou na tom nejlépe Karlovarský (5) a Královéhradecký (9). Nejvyšší počet nových nákaz za sedm dní na sto tisíc obyvatel vykazují Zlínský (43), Jihočeský (35) a Liberecký (35) kraj.

Za více než čtrnáct měsíců od prvních případů covidu v Česku byla celorepublikově nejhorší situace koncem října 2020 a začátkem ledna 2021, kdy se sedmidenní incidence přiblížila 850 případům na sto tisíc obyvatel. Začátkem března se pohybovala kolem 800, pak začala klesat.

Ubývá také hospitalizovaných s covidem-19. Ve středu jich bylo 432, z nich 74 ve vážném stavu. Obě čísla jsou nejnižší od poloviny loňského září.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, zůstává pod 0,8. Pokud je nižší než jedna, šíření nákazy zpomaluje.

Od začátku epidemie loni v březnu se v zemi covidem-19 prokazatelně nakazilo víc než 1,66 milionu lidí, zemřelo 30 136 z nich. Denní počty úmrtí se už téměř týden drží pod desítkou. Za středu nyní web ministerstva uvádí jednoho zemřelého, čísla ale později zpřesňuje.