V pondělí přibylo 514 potvrzených nákaz. Lidé si mohou stahovat potvrzení o očkování či prodělané nemoci

V Česku v pondělí přibylo o čtvrtinu méně potvrzených případů než před týdnem, konkrétně 514. Zdravotníci aplikovali v tento den téměř devadesát tisíc vakcín. Lidé si můžou od úterý také už stáhnout potvrzení o negativním testu, prodělaném covidu nebo o vakcinaci. Webové stránky Ústavu zdravotnických informací a statistiky, na kterých se certifikáty vydávají, však mohou mít krátkodobé výpadky, upozornila Chytrá karanténa. Od úterka mají nově lidé také nárok na dva PCR testy měsíčně zdarma, ne všechna odběrová místa ale tuto možnost nabízejí. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedl, že ministerstvo podpoří všechny žadatele o dotace na letní doučovací kempy.

On-line přenos
Koronavirus - červen
9:05
Česko

Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

9:00

Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

8:42
Česko

Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Epidemie v Česku dále zpomaluje. Pondělní nárůst nových případů nákazy je nejnižší od konce loňského srpna a je o čtvrtinu menší než před týdnem. Za celý květen testy prokázaly covid u 28 813 lidí. Na každý májový den tak v průměru připadá zhruba 930 nových případů. Pro srovnání v dubnu, který byl o jeden den kratší, přibylo ve statistikách skoro 93 200 nově potvrzených případů, tedy 3106 denně.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, druhým dnem stagnuje kolem 0,8. Pod hodnotou 1,0 se drží od poloviny dubna. Pokud je hodnota reprodukčního čísla nižší než jedna, šíření nákazy zpomaluje.

Mezi kraji zůstává nejnižší incidenční číslo v Karlovarském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá 5,5 případu za poslední týden. Nejvyšší je tento údaj nadále ve Zlínském kraji s necelými 44 případy. Na úrovni okresů je situace nejhorší na Českokrumlovsku a na Šumpersku. Připadá tam 83, respektive 81 nových případů na sto tisíc obyvatel za týden.

Zpomalování epidemie se projevuje i v nižší zátěži českého zdravotnictví. V pondělí bylo v nemocnicích 529 pacientů s covidem, z nichž 92 bylo ve vážném stavu. Ve srovnání se stejným dnem o týden dříve klesl počet hospitalizací téměř o dvě pětiny. Údaje ale nezahrnují pacienty, kteří se z nemoci sice vyléčili, jejich stav ale nadále vyžaduje nemocniční péči.

Zdravotníci v pondělí aplikovali 89 713 dávek vakcín proti novému koronaviru. Bylo to o 11 244 více než před týdnem a zároveň nejvíc za pondělí od začátku očkování koncem prosince. Dosud bylo v Česku podáno přes 5,3 milionu dávek některé ze čtyř druhů používaných očkovacích látek. Plně naočkovaných je 1,49 milionu lidí.

Vydávání certifikátů o covidu může být krátkodobě omezené

Potvrzení o negativním testu, prodělané nemoci covid nebo očkování, které lze od 1. června stahovat, je potřebné například pro návštěvu hromadných akcí, restaurací nebo cestování do sedmi evropských zemí – někde se však podmínky liší i podle typu vakcíny. V papírové podobě lze doklad o bezinfekčnosti získat v očkovacím centru nebo doklad o prodělané nákaze může vystavit praktický lékař.

Stahování certifikátů však může být krátkodobě nedostupné, upozornili na Twitteru zástupci projektu Chytrá karanténa, který zajišťuje propojení elektronických systémů souvisejících s epidemií koronaviru. Někteří lidé nemohli potvrzení stáhnout, některé údaje jim v systému chyběly nebo dlouho čekali na potvrzovací SMS zprávu pro přihlášení.

Vláda v úterý také schválila a odeslala do sněmovny další návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která má umožnit vydávání evropských covid pasů. Minulou verzi poslanci odmítli projednat v legislativní nouzi, měli k ní výhrady.

„Zadal jsem, aby byl návrh zúžen pouze na technické otázky a vydávání certifikátů tak, abychom byli v souladu s nařízením EU, které má platit od 1. července,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ministerstvo školství  uvedlo, že podpoří všechny žadatele o dotace na letní doučovací kempy. S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) vyjednalo navýšení dotací na 270 milionů korun z původních sto milionů.

„Letních doučovacích kempů se bude moci bezplatně zúčastnit až sto tisíc dětí,“ uvedl na Twitteru Plaga. Tyto kempy by měly pomoct snížit nerovnosti v přístupu ke vzdělávání v důsledku epidemie covidu.

Lidé mají zájem o PCR testy zdarma, některá místa je ale zatím nenabízejí

Lidé mají také od 1. června nárok na dva PCR testy na covid měsíčně zdarma, bez nutnosti mít žádanku od lékaře. Zájem je, ale některá odběrová místa zatím tuto možnost nenabízejí. Stěžují si na to, že k tomu ministerstvo nevydalo plnohodnotnou metodiku. 

Například na odběrovém místě na pražském Chodově se kolem desáté hodiny tvořila dlouhá fronta, v které byli především zájemci o PCR testy zdarma bez žádanky. Místo ale zatím tuto službu nenabízí, laborantky lidem vysvětlovaly, že jim chybí metodika. Někteří zájemci o test nakonec přistoupili na to, že si ho uhradí, někteří ale byli rozhořčeni. Jedna z čekajících ve frontě si stěžovala, že navštívila už tři odběrová místa v hlavním městě a ani na jednom s žádostí o PCR test zdarma bez žádanky neuspěla.

Firma Prevedig, která má odběrová místa v Praze, Teplicích, Ústí nad Labem, Sokolově a Krupce, v úterním prohlášení na webu uvedla, že vzhledem k chybějící metodice laboratoře tak neví, zda mají testovat každý vzorek samostatně nebo levnější metodou s takzvaným poolingem, kdy se testuje více vzorků najednou. „Nejsou vydány příslušné číselníky pro hlášení výsledků do centrálního registru ISIN a chybí i další nezbytné pokyny pro testování. Stále čekáme na upřesnění a jasné instrukce,“ napsala. 

Ze stejných důvodů nenabízí PCR testy zdarma ani společnosti GHC Genetics, EUC Laboratoře či laboratoře firmy AeskuLab, které provozují odběrová místa v Brně, Českých Budějovicích, Lounech, Olomouci, Ostravě, Praze, Teplicích a Zlíně. Mluvčí laboratoří GHC Genetics Michal Mikšík uvedl, že i kdyby společnost měla od všech institucí dobře zpracované podklady, potřebovala by asi pět dní na zapracování změn do svých systémů a proškolení pracovníků odběrových míst.

Informace přišly pozdě, tvrdí laboratoře

Metodický pokyn z ministerstva prý přišel pozdě také do jedné z brněnských laboratoří. „Poslední informace přišly včera večer (v pondělí, pozn. red.), což je opravdu pozdě,“ řekla manažerka výzkumu a vývoje Hola Biolab Martina Sittová.

Jen za poplatek prováděli v úterý PCR testy také v plzeňské laboratoři. Samoplátci se mohli registrovat. Rezervační systém pro preventivní vyšetření tam nestihli založit. Nestačily by jim prý na ně ani kapacity. „Nejsme schopni je navyšovat, protože vzhledem k platbám, které jsme se dozvěděli včera večer, ani nemám za co nakupovat chemikálie a za co zaměstnat další lidi,“ uvedla Zdeňka Dušková z Bioptické laboratoře Plzeň.

Naopak například v nemocnici v Nymburku fungovalo v úterý toto PCR testování bez problémů. Také vinohradská nemocnice na svém webu už v pondělí informovala, že tuto službu bude poskytovat. Lidé se ale musí objednat. Bezplatně otestovat se zájemci mohou PCR testem rovněž v motolské nemocnici a Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, informovaly mluvčí nemocnic Pavlína Danková a Marie Heřmánková.

Mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová uvedla, že úřad informoval odběrová místa o změně hned po schválení vládou (28. května) tím, že vydal mimořádné opatření. „Informace odešla na všechna odběrová místa také skrze Informační systém infekčního onemocnění. Kromě toho centrální řídící tým s nimi průběžně o změnách komunikuje,“ uvedla.

Vojtěch reagoval, že pojišťovny budou během června pro takzvaný pooling definovat pravidla. Měly by tak podle ministra vzniknout dostatečné kapacity pro hrazené testování po celé republice.

Kromě dvou PCR testů mají lidé od úterý hrazené ze zdravotního pojištění také čtyři antigenní testy, jeden za týden. Ty dosud mohly být hrazeny každé tři dny. Dražší PCR test však musel předepsat lékař či hygienik, jinak si ho lidé museli zaplatit sami.

Události: Lidé mají nově nárok na dva PCR testy měsíčně zdarma, některá odběrová místa je ale nenabízí (zdroj: ČT24)

Pojišťovny zvýší platbu za PCR testy bez žádanky

Některá místa PCR testy bez žádanky od lékaře zdarma nenabízela také kvůli tomu, že úhrada pojišťoven za toto vyšetření byla od úterka stanovena na 350 korun. Podle odběrových míst by platba sotva pokryla náklady. Vojtěch na Twitteru později uvedl, že zdravotní pojišťovny zvýší platbu za PCR testy bez žádanky od lékaře na 614 korun. 

Pojišťovny do konce května hradily odběrovým místům za PCR test asi 1131 korun. V minulých dnech se s ministerstvem zdravotnictví domluvily, že za test se žádankou od lékaře budou poskytovatelům platit 614 korun. Za test, na který lidé přijdou bez žádanky a který má sloužit k preventivnímu testování například kvůli cestování, plánovaly platit 350 korun.

Česko se otvírá turistům z dalších zemí

Pro turisty ze šesti neevropských zemí se od 1. června zjednodušuje možnost navštívit Česko, kterou dosud komplikovala ochranná opatření proti onemocnění covid. Očkovaní lidé z Izraele, Austrálie, Thajska, Nového Zélandu, Singapuru a Jižní Koreje mohou využít služeb hotelů i restaurací.

Všech šest států nově patří k územím s nízkým rizikem nákazy na takzvané mapě cestovatele, kterou se řídí podmínky pro příjezd do Česka. 

Studio 6: Česko vyhlíží zahraniční turisty (zdroj: ČT24)

„V první fázi určitě očekáváme příjezdy z okolních zemí, kteří mohou přijet autem a kteří nečekají na spuštění aerolinek,“ uvedl pro ČT k očekávané návštěvnosti pro nejbližší dny a týdny ředitel agentury CzechTourism Jan Herget. Tedy například z Německa. 

Později pak cestovnímu ruchu podle něho pomohou právě chystané covidové pasy, které by celoevropsky měly fungovat od července. „To bude důležité pro rozlétání aerolinek. Bude to taková injekce pro letecký průmysl, že už se otevírání myslí vážně. A bude to v druhé fázi pro nás to nejdůležitější, aby k nám, zejména do Prahy, mohli přilétnout turisté z Francie, Itálie a dalších zemí,“ doplnil.

Podle Hergeta jsou hoteliéři v Česku na příjezd turistů každopádně připraveni, což mu potvrdila i Asociace hotelů a restaurací České republiky. „Hrozně důležité je, abychom navenek ukázali, že dodržujeme pravidla. Dezinfekce při vstupu, roušky uvnitř prostor. Abychom ukázali, že Česká republika je bezpečná destinace, protože to je aktuálně ta nejdůležitější konkurenční výhoda,“ zdůraznil.

Omezení restaurací na přelomu dubna a května bylo podle soudu v rozporu se zákonem

Opatření, kvůli kterému zůstávaly na přelomu dubna a května zavřené restaurace, bylo v rozporu se zákonem. V novém rozhodnutí to uvedl Nejvyšší správní soud. Vyhověl podnětu lékaře, jenž si stěžoval na zásah do práva na svobodu pohybu a pobytu.

Soud už nemohl opatření zrušit, bylo totiž účinné jen týden, a tak zpětně konstatoval jeho nezákonnost. Navázal tak na svá starší rozhodnutí, ve kterých rušil, případně konstatoval nezákonnost některých opatření proti šíření koronaviru. Nyní se konkrétně zabýval omezením provozoven stravovacích služeb prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti. 

NSS už dříve dospěl k závěru, že pandemický zákon umožňuje omezit jen obchodní a výrobní provozovny, nikoliv provozovny služeb, včetně restaurací. Ty by bylo možné regulovat podle zákona o ochraně veřejného zdraví, ale jen při splnění určitých podmínek a při náležitém odůvodnění. Na přelomu dubna a května takové podmínky nenastaly, respektive je ministerstvo zdravotnictví v odůvodnění neprokázalo, míní soud.